Fermierii pot depune până la data de 16 decembrie 2019, inclusiv, cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2020.

Fermierii pot depune până la data de 16 decembrie 2019, inclusiv, cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2020.
Pentru a putea beneficia de modalitatea de comunicare online cu administraţia fiscală şi de toate avantajele pe care aceasta le oferă, ANAF recomandă contribuabililor înscrierea în „Spaţiul Privat Virtual”.
Până la data de 3 decembrie 2019 au depus notificări, respectiv cereri de anulare a obligațiilor accesorii un număr de 46.480 contribuabili. Agenția Națională de Administrare Fiscală continuă acțiunile de susținere a contribuabililor în vederea conformării la plata obligațiilor fiscale și le reamintește celor care înregistrează obligații fiscale principale restante, la data de 31 decembrie 2018, că pot beneficia, în condițiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilități fiscale.
Microintreprinderile care efectuează sponsorizări au obligaţia de a depune (on-line) Formularul 107 - „Declaraţie informativă privind beneficiarii sponsorizărilor /mecenatului/burselor private”.
În contextul în care în această perioadă sacrificarea porcinelor pentru consum familial este una din cele mai tradiționale activități, DSVSA Bihor reaminteşte că examinarea în vederea depistării Trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi în această perioadă este obligatorie.
Certificatul de atestare fiscală arată modul de îndeplinire a obligaţiilor de plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri datorate statului şi se emite de unitatea fiscală competentă la solicitarea contribuabilului.
Acţiunile vor viza unităţi din municipiul Oradea, din Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi din alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare, producție şi comercializare a cărnii. În scopul prevenirii răspândirii PPA personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul reprezentanților IPJ, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii destinate comercilizării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală.
În anul 2020 se vor aplica următoarele praguri Intrastat: 900.000 lei pentru expedieri intra-UE de bunuri și, respectiv 900.000 lei pentru introduceri intra-UE de bunuri. Aceste praguri sunt aceleaşi cu cele de la nivelul anului 2019. Reamintim că, la nivelul Uniunii Europene, a fost creat şi dezvoltat sistemul statistic Intrastat, sistem care permite colectarea informaţiilor direct de la operatorii economici din ţările membre UE care realizează schimburi de bunuri cu alte state membre UE.
Codul de procedură fiscală stipulează că, în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin domiciliu fiscal pentru persoanele juridice se înţelege sediul social sau locul unde se exercită gestiunea administrativă şi conducerea efectivă a afacerilor, în cazul în care acestea nu se realizează la sediul social declarat, respectiv adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus, în vederea evitării răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), în special în perioada Sărbătorilor de Iarnă, o serie de măsuri de prevenire, supraveghere și control al bolii.