AJCADP Bihor: Termen prelungit la - Înscrierea exploataţiilor de vaci cu lapte în COP şi RG
În baza recentei decizii a Agenţiei Naţională de Zootehnie, pentru pentru anul 2017, înscrierea noilor exploataţii de vaci de lapte în Controlul Oficial al Producţiei de Lapte (COP) şi în Registrul Genealogic (RG) se va face până la data de 20 septembrie a.c.
Potrivit legii, pentru a obține sprijinul cuplat, crescătorii de vaci sunt obligați să aibă animalele înscrise în registrul genealogic al rasei, iar în acest document nu pot fi înscrise dacă nu se află în controlul oficial al producțiilor. Ordinul MADR nr. 19/2006 stabileşte că anul de control la vacile de lapte este de la 1 octombrie anul curent până la 1 octombrie anul viitor. În cazul fermierilor cu noi exploataţii de vaci de lapte care doresc înscrierea în COP şi RG pentru anul 2017 şi, respectiv, doresc să beneficeze de sprijinul cuplat în zootehnie, condiţiile sunt cele prevăzute de Ordinul 619/2015. Concret: fermierul trebuie să aibă în exploataţie de la minim 10 capete până la maxim 250 capete vaci de lapte; vârsta maximă a vacilor de lapte trebuie să fie de 8 ani la data limită de depunere a cererilor unice de plată; vacile trebuie să fie identificate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE); fermierul să mulgă vacile şi să valorifice laptele prin vânzări directe sau indirecte.
Pentru a se înscrie în Registrul Genealogic, crescătorii trebuie să efectueze mai întâi COP - controlul oficial al performanţelor după origine și productivitate sau după performanță proprie. Fermierii trebuie să se adreseze unei asociații acreditate şi, după ce fermierul depune cererea că dorește controlul originii și al productivității, o comisie se va deplasa la ferma respectivă, urmând să constate dacă animalele au apartenență la rasă. “Scopul COP, acesta este cunoașterea potențialului productiv real al animalelor, potențial care stă la baza selecției și folosirii în procesul de reproducție a celor mai valoroase exemplare, în vederea îmbunătățirii potențialului productiv al populației de animale la care se fac aceste investigații. De asemenea, Registrul Genealogic reprezintă instrumentul de ameliorare genetică a raselor de bovine fiind, în acelaşi timp, o bază de date deţinută şi condusă de o organizaţie sau asociaţie a crescătorilor recunoscută oficial de un stat membru în care animalele de reproducţie ale unei rase date din specia bovină sunt înscrise sau înregistrate cu menţiunea ascendenţilor lor” - precizează ing. zootehnist Alexandru Oltean, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Animale Domestice şi Păsări (AJCADP) Bihor.
Pentru detalii suplimentare, cei interesaţi pot contacta AJCADP Bihor la telefoanele 0751.040.034 şi/sau 0725.221.194.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.