AJFP Bihor: Precizări privind sponsorizarea entităţilor nonprofit
AJFP Bihor informează contribuabilii cu privire la prevederile aduse de OPANAF nr. 3.695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice, publicat în MO nr. 1068/30 decembrie 2016.
Pentru sponsorizarea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează potrivit legii şi pentru burse private contribuabilii - persoane fizice, pentru anul fiscal 2016, au posibilitatea de a dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, conform prevederilor art. 79, art. 82, art. 102 şi 123 din Legea nr. 227/2015 - privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin: completarea noului model de Formular 230 - ”Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii” şi depunerea acestuia de către persoanele fizice care au realizat venituri din salarii şi pensii; completarea şi depunerea Formularului 200 - ”Declaraţie privind veniturile realizate din România” de către persoanele fizice care au realizat alte venituri (activităţi independente/activităţi agricole impuse în sistem real sau pe bază de norme de venit, cedarea folosinţei bunurilor, câştigul net anual impozabil din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar).
Concret, în sintagma “entităţi nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează potrivit legii” se încadrează, pe lângă asociaţii şi fundaţii, şi cultele religioase recunoscute în România, organizaţiile sindicale, patronatele, camerele de comerţ, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare desfăşoară activităţi nonprofit iar sumele primite din impozit sunt folosite în acest scop. În situaţia în care contribuabilul nu cunoaşte suma care poate fi virată, nu va completa rubrica “Suma”, caz în care Fiscul va calcula şi va vira suma admisă, conform legii.
Formularele se depun: la unitatea fiscală în a cărui rază teritorială are domiciliul contribuabilul, pentru persoanele fizice cu domiciliul fiscal în România; la unitatea fiscală centrală competentă, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliul fiscal în România. Formularul se depune în format hârtie, direct la registratura Fiscului sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin Spaţiul Privat Virtual, cei care s-au înregistrat ca utilizatori (Formularele 200 şi 230) sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin utilizarea serviciilor de depunere on-line existent pe portalul e-guvernare.ro (doar cei care au certificat digital). Termenul legal de depunere este 25 mai 2017, după expirarea acestuia contribuabilii fiind decăzuţi din dreptul de exercitare a acestei opţiuni. Cei interesaţi se pot adresa pentru relaţii suplimentare la AJFP Bihor, din Oradea str. D.Cantemir, nr. 2b, camera 303.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.