ANAF: Precizări privind regimul fiscal al cheltuielilor de protocol
Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) reaminteşte contribuabililor că, potrivit legii, cheltuielile de protocol reprezintă cheltuielile efectuate de societăți în relație cu diverși parteneri de afaceri.
Cheltuielile de protocol reprezintă cheltuieli deductibile fiscal, însă acestea au o deductibilitate limitată la calculul profitului impozabil. Astfel, potrivit legii, pentru persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit cheltuielile de protocol sunt deductibile în limita unei cote de 2% aplicată asupra profitului contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit şi cheltuielile de protocol. În cadrul cheltuielilor de protocol deductibile limitat se includ şi cheltuielile înregistrate cu TVA colectată pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei. Pentru persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente impuse în sistem real, cheltuielile de protocol sunt deductibile în limita unei cote de 2% din baza de calcul care se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol. Cu privire la TVA, în ceea ce priveşte cadourile acordate partenerilor de afaceri, nu constituie livrare de bunuri, iar persoanele impozabile nu au obligaţia de a colecta TVA pentru bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acţiunilor de protocol daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egală cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. În situaţia în care persoana impozabilă a oferit şi cadouri care depăşesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, însumează valoarea depăşirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plată, şi colectează taxa, dacă taxa aferentă bunurilor respective este deductibilă total sau parţial. Se consideră că livrarea de bunuri are loc în ultima zi lucrătoare a perioadei fiscale în care au fost acordate bunurile gratuit şi a fost depăşit plafonul. Baza impozabilă, respectiv valoarea depăşirilor de plafon, şi taxa colectată aferentă se înscriu în autofactura prevăzută la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a acordat bunurile gratuit în cadrul acţiunilor de protocol şi a depăşit plafonul. În ceea ce priveşte serviciile de restaurant şi catering acordate partenerilor de afaceri în cadrul acţiunilor de protocol acestea nu constituie prestări de servicii cu plată în măsura în care acţiunile de protocol sunt realizate în scopuri legate de activitatea economică a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul de 100 lei.
Purchase Medicine VuBBreegegab [url=https://acialisse.com/]cialis from usa pharmacy[/url] SniniaUsenue cialis number of orgasms Gapynefe Viohawhoab Kamagra Consegna Veloce Francia