ANAF: Se apropie termenul pentru - Depunerea raportărilor contabile la 30 iunie
Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2017 a operatorilor economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei a fost aprobat prin intermediul Ordinului MFP nr. 895/2017, document care stabilește data de 16 august 2017 ca termen-limită pentru depunerea bilanțurilor de jumătate de an.
Data de 16 august 2017 reprezintă termenul-limită până la care operatorii economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei trebuie să depună la unitățile teritoriale ale MFP raportările contabile la 30 iunie. Potrivit prevederilor legale, aceștia trebuie să transmită: Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10); Contul de profit și pierdere (cod 20); Date informative (cod 30). Astfel, pe prima pagină a formularului „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii”, operatorii economici vor completa, fără a folosi prescurtări sau inițiale, mai multe date de identificare, după cum urmează: denumirea entității, adresa, telefonul și numărul de înmatriculare la registrul comerțului; datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate și codul unic de înregistrare. Potrivit precizărilor ANAF, în căsuțe se trec codurile care delimitează încadrarea entităților. În situația în care aceste date nu vor fi completate corect, se va considera că raportarea contabilă la 30 iunie 2017 nu a fost depusă, întrucât identificarea entității nu va putea fi posibilă. Entitățile sunt obligate să completeze codul privind activitatea, cod format din patru cifre (clase de activități), potrivit Clasificării activităților din economia națională - CAEN. În ceea ce privește operatorii economici care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, aceștia completează formularul „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” cu informaţiile corespunzătoare datelor de la 1 ianuarie 2017 şi 30 iunie 2017.
Mai departe, „Contul de profit şi pierdere”/„Contul prescurtat de profit şi pierdere”, respectiv „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor”, trebuie să cuprindă cifra de afaceri netă, veniturile realizate şi cheltuielile efectuate, precum şi rezultatele financiare obţinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri şi cheltuieli cuprinse în balanţa de verificare la 30 iunie 2017. Datele care sunt raportate în formularul „Contul de profit şi pierdere”/„Contul prescurtat de profit şi pierdere”, respectiv „Situaţia veniturilor şi cheltuielilor” sunt cumulate de la începutul anului până la sfârşitul perioadei de raportare. Rândul 67 „Alte impozite neprezentate la elementele de mai sus (ct. 698)” din cadrul formularului „Contul de profit și pierdere” se completează numai de către microîntreprinderi, cu suma reprezentând impozitul pe venitul acestora. În schimb, cei care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic completează formularul „Contul de profit și pierdere” cu informaţiile corespunzătoare perioadelor 1 ianuarie 2016 - 30 iunie 2016, respectiv 1 ianuarie 2017- 30 iunie 2017. Potrivit actului normativ citat, raportările contabile la 30 iunie 2017 sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând și numele în clar al acestora. Rândul corespunzător calităţii persoanei care a întocmit raportările contabile se completează astfel: directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie; persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Raportările contabile la 30 iunie 2017 se semnează şi de către administratorul sau persoana care are obligaţia gestionării firmei. Totuși, există și firme care nu vor avea obligația să depună raportările contabile, este vorba despre operatorii economici care: nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2017; s-au aflat în inactivitate temporară pe tot parcursul semestrul I al anului în curs; s-au înființat pe parcursul anului 2017; se află în curs de lichidare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.