Producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin financiar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plată 2016.

Fermierii, persoane fizice și juridice care îndeplinesc condițiile de eligibilitate vor beneficia de ajutoare naționale tranzitorii și de sprijin cuplat pentru anul de plată 2016 în sumă de circa 115 milioane euro (511,4 milioane lei), ca parte din mecanismele de susținere a producătorilor agricoli care se aplică în perioada 2015-2020. Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăţi naţionale directe complementare în anul 2013, în condiții identice cu cele din anul specificat, pentru culturile de in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr. Plățile pentru schema de sprijin cuplat se acordă la culturile de soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare din culturi de câmp, legume cultivate în sere și solare, fructe (prune, mere, cireșe și vișine, caise și zarzăre) pentru industrializare și cartof timpuriu pentru industrializare. Sumele se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016. Instituția publică responsabilă cu implementarea acestor măsuri (primirea cererilor de plată, verificările administrative și în teren, autorizarea și efectuarea plăților) este Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, instituție din subordinea MADR.

Reamintim că cuantumurile schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal aferente cererilor de plată Campania 2016 oscilează între 48 de euro/hectar în cazul culturilor de mazăre boabe pentru industrializare și 6.305 euro/hectar în cazul culturilor din sere, se arată într-un comunicat de presă al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cuantumurile acestor scheme de sprijin au fost stabilite în conformitate cu Hotărârea nr. 208/2017 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de plată 2016. Potrivit APIA, în privința schemelor de sprijin cuplat cele mai mari valori sunt prevăzute pentru culturile din sere - de 6.305,00 euro/ha, culturile din solarii (3.085 euro/ha) și tomate pentru industrializare (1.410 euro/ha). De asemenea, agricultorii pot primi sprijin cuplat pentru cartofi timpurii, semi-timpurii și de vară pentru industrializare, în valoare de 710 euro/ha, sămânță cartof (970 euro/ha), pentru sfeclă de zahăr (610 euro/ha), castraveți pentru industrializare și hamei (câte 510 euro/ha), orez (460 euro/ha), prune pentru industrializare sau caise plus zarzăre pentru industrializare (câte 310 euro/ha), soia (circa 232 euro/ha), cânepă pentru ulei și fibră (204 euro/ha), fasole boabe pentru industrializare (190 euro/ha), cireșe și vișine pentru industrializare (aproximativ 147 euro/ha), mere pentru industrializare (80,7 euro/ha), lucernă (65 euro/ha) și mazăre boabe pentru industrializare (48,06 euro/ha).