Fermierii care au cerut sprijin cuplat vegetal pentru anul 2018 trebuie să depună aceste documente la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă vor să beneficieze de subvenții. Termenele sunt în ianuarie și februarie 2019.

Astfel, 31 ianuarie 2019 reprezintă termen pentru depunerea documentelor necesare obţinerii Sprijinului cuplat pentru cultura de sfeclă de zahăr. Pentru încasarea sprijinului cuplat la sfecla de zahăr, aferent anului 2018, fermierii trebuie să facă dovada comercializării unei producţii minime de 26.400 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverinţă eliberată de fabrica de zahăr pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent. Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, trebuie să facă dovada că utilizează sămânţă certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002. Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare", sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate sau adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahăr se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent.

În ceea ce priveşte Sprijinul cuplat pentru legume cultivate în spaţii protejate - sere, fermierii trebuie să depună la APIA, până la data de 1 februarie 2019, documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare", sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate şi factura sau bonul fiscal de achiziție a seminței. Documentele care atestă calitatea seminţelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor de pe raza teritorială în care fermierul îşi desfăşoară activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor. În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță. Sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele legume cultivate în sere: tomate pentru consum în stare proaspătă;   castraveţi pentru consum în stare proaspătă sau destinaţi industrializării;  ardei pentru consum în stare proaspătă; varză pentru consum în stare proaspătă.

Aceeaşi dată, 1 februarie 2019, reprezintă termenul-limită şi în ceea ce priveşte Sprijinul cuplat pentru legume cultivate în spaţii protejate - solarii. Documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea "sămânţă admisă pentru însămânţare", sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea "Necesar propriu" şi "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al UE sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate şi factura, respectiv bonul fiscal de achiziție a seminței, se depune la APIA până la data de 1 februarie a anului următor anului de cerere curent. Documentele care atestă calitatea seminţelor certificate autohtone se vizează în prealabil de Inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor sau de Laboratorul central pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor. Sprijinul cuplat se acordă pentru următoarele legume cultivate în solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă; castraveţi pentru consum în stare proaspătă; castraveţi destinaţi industrializării; ardei pentru consum în stare proaspătă; varză pentru consum în stare proaspătă;  vinete pentru consum în stare proaspătă.