Arderea miriştilor este strict interzisă, dacă nu se impune o astfel de acţiune ca măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. Cei care nu respectă prevederile legale sunt pasibili de amenzi de la 3.000 la 6.000 lei - în cazul persoanelor fizice, şi de la 25.000 la 50.000 - pentru persoanele juridice.

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor atrage atenţia proprietarilor de terenuri că incendierea resturilor vegetale de pe aceste terenuri, în scopul igienizării lor, este interzisă, dacă nu se respectă prevederile legale. "Trebuie să se înţeleagă, pentru evitarea oricăror neplăceri, că miriştile, stuful, stufărişul sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu, adică APM Bihor, şi fără informarea prealabilă a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, adică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana", a precizat dl. dr. ing. Ovidiu-Constantin Dăescu, director coordonator la APM Bihor.
În acelaşi context, pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau a vegetaţiei uscate este necesară depunerea, la APM Bihor, a următoarelor documente: avizul Unităţii Fitosanitare Bihor care să specifice că se impune incendierea sau arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate; adresă de notificare către Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu; adresă de notificare către primăria pe raza căreia se află terenul respectiv.