În perioada 10-11 septembrie 2009 s-au desfăşurat, la Gyula (Ungaria), lucrările celei de a patra sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ungare de cooperare economică la care a participat şi Camera de Comerţ şi Industrie Bihor reprezentată de dl. Ioan Micula - preşedinte, Constantin Badea - director general, Mina Giurea - director economic şi Diana Radu - secretar tehnic, Comitetul pentru Strategii şi Dezvoltare Economică.

 

Finalizarea protocolului de cooperare

Delegaţia română a fost condusă de domnul Constantin NIŢĂ, Ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, preşedintele părţii române în Comisie, iar delegaţia ungară - de domnul Istvan VARGA, Ministrul Dezvoltării Naţionale şi Economiei, preşedintele părţii ungare în Comisie. Din delegaţia română, pe lângă experţii din minister şi ai Ambasadei României la Budapesta, au făcut parte şi Camerele de Comerţ şi Industrie din Bihor, Arad, şi Timişoara.

În prima zi, experţii celor două comisii au examinat şi discutat, în vederea finalizării textului protocolului, următoarele probleme: Informarea reciprocă de către preşedinţii celor două Părţi în Comisie asupra rezultatelor economice din 2008 şi semestrul I 2009 ale celor doua ţări şi obiectivele pentru anul 2010; Evaluarea dezvoltării schimburilor comerciale bilaterale şi convenirea de noi măsuri pentru creşterea şi diversificarea acestora; Analiza stadiului cooperării bilaterale în domeniile industriei, protecţiei mediului şi apelor, energiei, agriculturii, transporturilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, camerelor de comerţ şi industrie, cooperării transfrontaliere, amenajării şi dezvoltării teritoriale şi a construcţiilor, informaticii, precum şi identificarea de noi proiecte comune de cooperare economică.

În a doua zi, pe agenda de lucru a avut loc sesiunea plenară, în prezenţa celor doi copreşedinţi, miniştrii Constantin Niţă şi Istvan Varga, după care a avut loc semnarea Protocolului celei de-a patra sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-ungare de cooperare economică.

 

Colaborarea şi rolul camerelor de comerţ

În cadrul sesiunii plenare a fost invitat să ia cuvântul şi domnul Ioan Micula - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care a subliniat importanţa colaborării între Camerele de Comerţ din cele două ţări şi rolul lor deosebit de important în dezvoltarea mediului de afaceri.

Intensificarea colaborării şi găsirea unor soluţii comune este cu atât mai importantă, a spus dl Ioan Micula, cu cât agenţii economici din ambele ţări se confruntă cu probleme comune, mai ales în contextul dificil generat de actuala criză economică. Printre acestea se numară: creşterea şomajului şi dificultăţile foarte mari la creditare. "În România, nivelul dobânzilor şi al comisioanelor bancare este foarte mare comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, fapt ce are un impact negativ asupra mediului de afaceri, în acest context firmele româneşti nemaifiind competitive pe piaţa europeană. La acestea se adaugă numărul foarte mare de taxe şi impozite pe care agenţii economici le au de plătit. Având în vedere că unele ţări au luat deja măsuri pentru protejarea şi susţinerea mediului de afaceri, inclusiv prin încurajarea finanţărilor (băncile centrale reducând dobânzile de referinţă chiar la 0,25% sau 0,5% în unele state precum Suedia, Marea Britanie, Elveţia, în România dobânda de referinţă era până de curând de 10%), se impune ca şi autorităţile române să discute în vederea găsiri unor soluţii pentru scăderea semnificativă a dobânzilor, inclusiv a dobânzii de referinţă a băncii centrale, a comisioanelor şi pentru facilitarea creditării", a menţionat dl. Ioan Micula. De asemenea a evidenţiat faptul că este necesară adoptarea unui pachet concret de măsuri anticriză pentru menţinerea locurilor de muncă şi încurajarea investiţiilor, precum şi reducerea semnificativă a numărului şi a cuantumul taxelor plătite de agenţii economici.