În cadrul acestui program, meşteşugarii şi artizanii pot beneficia de participarea gratuită la târgurile regionale de profil din perioada următoare, precum şi de fonduri pentru transport şi cazare.

Potrivit anunţului Departamentului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, de luni, 12 octombrie, încep înscrierile online pentru Programul de susţinere a meşteşugarilor şi artizanilor 2015. Prin intermediul programului guvernamental de susţinere a meşteşugarilor şi artizanilor, autorităţile asigură participarea gratuită la târgurile regionale de profil şi bani pentru transport (maximum 1.000 de lei/târg/beneficiar) şi cazare (maximum 1.000 de lei/targ/beneficiar). În acest an, se estimează că vor exista cel puţin 200 de beneficiari. Înscrierile online vor începe luni, 12 octombrie, la ora 10.00, pe site-ul http://www.aippimm.ro/. Obiectivul general al schemei de minimis îl constituie stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii, în special în localităţile rurale, dar şi în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor şi relansarea serviciilor şi a produselor realizate de aceştia, în special a celor cu specific tradiţional, inclusiv obiecte de artă populară şi artizanat, promovarea acestor produse şi servicii pe pieţele naţionale şi internaţionale.

Operatorii economici care se vor putea înscrie în program sunt, potrivit actului normativ menţionat, întreprinderile mici şi mijlocii, societăţile, societăţile cooperative, inclusiv societăţile cooperative meşteşugăreşti mixte, persoanele fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice în mod independent, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale şi asociaţiile profesionale/fundaţiile. Pentru a obţine finanţare de la stat pentru participarea la târgurile de artizanat şi meşteşuguri, acestea vor trebui să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate: să aibă capital social integral privat; să realizeze o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro, echivalent în lei, sau să deţină active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 de milioane de euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate; să aibă un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 în anul fiscal anterior; să aibă ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor care păstrează specificul execuţiei manuale şi artizanale, prestarea serviciilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual sau să aibă ca scop promovarea meşteşugurilor, a meseriilor, a produselor şi a serviciilor cu specific tradiţional; să aibă sediul, să fie înregistraţi şi să îşi desfăşoare activitatea pe teritoriul României; să aibă completat formularul de înscriere în cadrul programului, iar în urma evaluării să fie selectaţi să participe la eveniment; să nu depăşească plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare şi 100.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare pentru beneficiarii care desfăşoară activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra-cost. Precizăm, în încheiere, că Procedura de implementare a schemei de minimis din cadrul Programului naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri nr. 1083/2015 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 712/22 septembrie 2015.