Deşi în vigoare de la 1 ianuarie, Legea privind garanţiile produselor nu are Norme de aplicare
La data de 1 ianuarie 2007 au intrat în vigoare noile prevederi legale privind Legea garanţiei produselor. Legea garanţiei (deocamdată fără Norme metodologice de aplicare) se aplică pentru produsele de folosinţă îndelungată, dar şi pentru produsele nealimentare de uz curent.
Potrivit Legii nr. 449/2003, privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 812 din 18 noiembrie 2003, vânzătorul este obligat să livreze consumatorului produse care sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare.
Produsele sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumparare dacă: corespund descrierii făcută de vânzător şi au aceleaşi calităţi ca şi produsele pe care vânzătorul le-a prezentat consumatorului ca mostră sau model; corespund oricărui scop specific solicitat de către consumator; prezintă parametri de calitate şi performanţe normale etc. În cazul lipsei conformităţii, consumatorul are dreptul să i se aducă produsele la conformitate, fără plată, prin reparare sau înlocuire, în funcţie de opţiunea consumatorului. Legea mai stabileşte că, la proba contrară, lipsa de conformitate apărută în termen de 6 luni de la livrarea produsului se prezumă că a existat la momentul livrării acestuia, cu excepţia cazurilor în care prezumţia este incompatibilă cu natura produsului sau a lipsei de conformitate. Şi, dacă produsul s-a defectat în perioada de garanţie, cumpărătorul nu mai poate solicita vânzătorului restituirea actualizată a preţului, ci va primi înapoi banii pe care i-a plătit la achiziţionare.
Un alt aspect stabilit prin legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2007 este că nu mai există un termen fix de efectuare a reparaţiilor, acesta putând fi stabilit de comun acord cu vânzătorul pentru aducerea la conformitate a produsului. Cât priveşte sancţiunile ce pot fi aplicate celor care nu respectă legea, acestea sunt de la 10.000.000 lei la 250.000.000 lei vechi, şi sunt aplicate de reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
***
Toate bune şi frumoase. Numai că, aşa cum ne-a informat domnul Traian Bejan, director executiv adjunct al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Legea nr. 449, din 2003 (!!!) nu are... Norme metodologice de aplicare. Poate că Normele respective zac uitate printr-un sertar şi aşteaptă să fie luate şi date spre publicare în Monitorul Oficial al României. Să vedem, concret, când se va întâmpla acest lucru...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.