Doar două săptămâni pentru obţinerea sprijinului pentru dezvoltarea fermelor mici
Prin Sub-măsura 6.3 se acordă bani europeni nerambursabili pentru îmbunătăţirea managementului exploataţiei agricole de mici dimensiuni şi, respectiv, creşterea orientării către piaţă şi a veniturilor acestora.
Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în Planul de afaceri. Solicitanţii eligibili trebuie: să fie fermieri care au drept de proprietate şi/sau drept de folosinţă pentru o exploataţie agricolă care intră în categoria de fermă mică cu excepţia persoanelor fizice neautorizate; să fie persoane juridice române care să acţioneze în nume propriu; să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare; să aibă învăţământul minim de 8 ani (clase); să se încadreze într-una din formele de organizare: persoană fizică înregistrată şi autorizată; persoană fizică autorizată; întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale; întreprindere familială; societate cu răspundere limitată cu asociat unic/majoritar (majoritate absolută 50%+1); să respecte încadrarea în categoria de microintreprinderi sau intreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economică; să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, în orice etapa de derulare a proiectului.
În ceea ce priveşte exploataţia economică, aceasta trebuie: să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 8.000 - 11.999 € S.O; să fie înregistrata ca microintreprindere/ intreprindere mică; să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu sau sub formă de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului cu cel puţin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului prin intermediul Submăsurii 6.3, în Registrul Unic de Identificare - APIA şi/ sau în Registrul Naţional al Exploataţiilor - ANSVSA, precum şi la Primărie în Registrul agricol. Bugetul alocat sesiunii pentru anul 2015 este de 72.848.330 euro, din care 21.854.499 euro pentru zona montană.
Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de 15.000 de euro, procentul de finanţare nerambursabilă fiind de 100%. Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se acordă sub formă de primă în două tranşe, după cum urmează: 75% din cuantumul sprijinului - la semnarea Deciziei de Finanţare; 25% din cuantumul sprijinului se acordă cu condiţia implementării corecte a Planului de afaceri, fără a depăşi 3/5 ani (5 ani pentru exploataţiile pomicole), de la semnarea Deciziei de Finanţare. Şi o ultimă precizare: proiectele se pot depune doar până la data de 30 octombrie 2015, ora 16.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.