Dovedirea calităţii de fermier activ - documente necesare
La depunerea cererii unice de plată, fermierii trebuie să prezinte la APIA o serie de documente de identificare pe lângă cele de utilizare a terenului.
Persoanele fizice, care se înregistrează la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calității de fermier activ, pentru asigurarea transabilității parcelelor și, după caz, a angajamentelor asumate de către fermieri în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, depun inițial cererea unică de plată ca persoană fizică. După înregistrarea ca persoane autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale sau ca persoane juridice, până la data limită de depunere a cererii unice de plată, fermierii persoane fizice trebuie să depună formularul de transfer al exploatației, în condițiile prevăzute la art. 28 din OUG nr. 3/2015 cu modificările și completările ulterioare. Persoanele fizice care nu au optat pentru înscrierea la ONRC ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau ca persoane juridice vor prezenta dovezile verificabile prevăzute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificările și completările ulterioare. Persoanele juridice care sunt înregistrate la ONRC şi care au beneficiat în anul anterior de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5.000 de euro, vor prezenta codul CAEN din care rezultă activitatea agricolă sau actul de înființare/actul constitutiv/statutul din care reiese că au activitate agricolă, după caz. Persoanele juridice care au beneficiat în anul anterior de plaţi directe care depăşesc cuantumul de 5000 de euro şi nu au cod CAEN pentru activitate agricolă, prezintă la APIA dovezile verificabile prevăzute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificări și completări ulterioare, din care să reiasă veniturile totale şi cele obţinute din activităţi agricole (copiile situaţiilor
financiare anuale depuse la ANAF.) În cazul persoanelor juridice care au beneficiat în anul anterior de plăţi directe care au depăşit cuantumul de 5000 euro şi nu sunt înregistrate la ONRC, sau din ale căror acte de înființare/act constitutiv/statut nu reiese activitatea agricolă (licee agricole, universități, stațiuni de cercetare agricolă, unități de cult, etc.) vor prezenta la APIA: bilanțul contabil conform Legii contabilității; jurnalul de venituri și cheltuieli; contul de execuție a bugetului instituției publice și al activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii. Dovezile verificabile privind îndeplinirea condiţiilor de fermier activ pentru persoanele fizice/juridice trebuie prezentate la APIA la depunerea cererii unice de plată, dar nu mai târziu de data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu întârziere (10 iunie 2016). Reamintim că, potrivit reglementărilor legale, campania de depunere a cererilor se desfăşoară până la data de 16 mai. Cererile unice de plată pot fi depuse şi după acest termen, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.