Garda Forestieră Oradea: Pentru micii proprietari de păduri - Asigurarea gratuită a serviciilor silvice de către ocolul silvic
Proprietarii de păduri, persoane fizice sau juridice, cu suprafața sub 30 ha, beneficiază de asigurarea gratuită a serviciilor silvice (pază) de către ocolul silvic cel mai apropiat de pădurea solicitantului, cu condiția respectării condițiilor impuse de art 13 al HG 864/2016.
Prin efectul legilor de restituire, pădurile proprietarilor persoane fizice sau juridice, cu suprafața sub 30 ha, cumulează 586.000 ha din suprafața de 6,54 milioane ha a tuturor pădurilor României. Din cauza dispersiei și a distanței mari față de domiciliul proprietarilor, pădurea de pe cele 586.000 ha este expusă furtului și degradării. Conform H.G. 864/2016 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha" şi a Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care nu desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică, sau egală, cu 30 ha, proprietarii de păduri, persoane fizice sau juridice, cu suprafața sub 30 ha, beneficiază de asigurarea gratuită a serviciilor silvice (pază) de către ocolul silvic cel mai apropiat de pădurea solicitantului, cu condiția respectării condițiilor impuse de art 13 al HG 864/2016. Plata acestor servicii silvice se face de la bugetul de stat către ocoalele silvice la care s-a depus cererea.
În vederea efectuării plăţii de la bugetul de stat, pe lângă contractul de servicii silvice/administrare încheiat cu un ocol silvic, conform art 13 din HG precizat mai sus, documentația trebuie să conțină: cerere depusă de titularul dreptului de proprietate; documentele, în copie certificată conform cu originalul, care atestă dreptul de proprietate asupra fondului forestier a cărui suprafaţă totală este mai mică sau egală cu 30 ha; adeverinţă, în original, prin care face dovada înregistrării terenului forestier şi că este titularul acestei înregistrări, eliberată de unitatea administrativ-teritorială; copia actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului a titularului dreptului de proprietate, certificată conform cu originalul; declaraţie pe propria răspundere a titularului dreptului de proprietate, din care să rezulte că nu deţine în proprietate fond forestier cu suprafaţă totală mai mare de 30 ha; declaraţie pe propria răspundere a titularului dreptului de proprietate din care să rezulte că desfăşoară activitate economică, potrivit art. 5 lit. b); declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că valoarea totală a ajutoarelor de minimis de care a beneficiat întreprinderea unică - atât titularul/titularii dreptului de proprietate, cât şi întreprinderile cu care se află într-o relaţie de tipul celor prezentate la art. 5 lit. h) într-o perioadă de 3 ani fiscali, 2 ani fiscali anteriori, plus anul curent; declaraţie pe propria răspundere privind faptul că se află sau nu într-o relaţie de tipul celor enumerate la art. 5 lit. h) şi dacă da - detalierea situaţiei.
“Reamintim că apariția acestui act normativ vine în sprijinul micilor proprietari de păduri fiind necesar pentru a asigura paza împotriva tăierilor ilegale și pentru efectuarea unui set minimal de măsuri menite gospodăririi durabile a tuturor pădurilor. Garda Forestieră Oradea” - precizează ing. Maria Manuela Antal, inspector şef al Gărzii Forestiere Oradea.
Stimata Doamna Inspector General, prin prezenta indrasnesc sa va implor ca sa redeniti la decizia de respingere a cerelor de acordare de sprijin conform H.G.864/16.11.2016 pentru acei propietari care sunt in prezent in viata,dar titlurile de propietate au fost emise pe numele propietarilor care erau atunci in viata! si intre timp au decedat! Baza care justifica categoric ca ACESTE SUPRAFETE DE PADURI EGZISTA DECI TREBUIE PAZITE/PROTEJATE DE LA DISTRUGERE (scopul suprem al masurii luate prin aceasta HG 864!) este ADEVERINTA ELIBERATA DE CATRE PRIMARIILE DIN TREITORIU!!! Banii respectivi NU SE DAU LA PROPIETERI CI LA OCOALELE SILVICE CARE PAZESC ACESTE PADURI CA SA NU FIE DISTRUSE!!! Din acest motiv atat de logic, deci evident ca sa binevoiti sa reanalizati aceste dosare si sa APROBATI PLATA PAZEI ACESTORA CATRE OCOALELE SILVICE SPRE BINELE GENERATIILOR CARE VOR URMA! Va multumim anticipat pentru rezolvareaacestei necesitati sociale! Cu mult respect si consideratie