O nouă definiţie a infracţiunii de contrabandă
Potrivit modificărilor aduse Codului Vamal de către Parlament şi promulgate de preşedintele României, sustragerea de la controlul vamal a produselor accizabile în valoare de cel puţin 20.000 lei va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru nevămuirea celorlalte categorii de bunuri şi mărfuri, în valoare de minim 40.000 lei. Legea include în sfera acţiunii de contrabandă şi "introducerea sau scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau a mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei în cazul produselor supuse accizelor şi mai mare de 40.000 lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri". Legea mai stabileşte că, dacă valoarea bunurilor sustrase controlului vamal este mai mică de 20.000 de lei, fapta nu va constitui infracţiune, ci contravenţie, în acest caz sancţiunea fiind de la 3.000 la 8.000 lei şi confiscarea bunurilor, în conformitate cu HG nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului Vamal al României. În prezent, OUG nr. 33/2009 stabileşte ca fiind contrabandă sustragerea de la controlul vamal a bunurilor sau mărfurilor care ar trebui plasate sub un regim vamal, a căror valoare este egală sau mai mare de 20.000 lei, fără să facă o diferenţă între cele accizabile şi celelalte categorii.
Legea pentru aprobarea OUG nr. 33/2009 pentru completarea art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României a fost promulgată vineri, 25 septembrie, şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.