Potrivit  OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020, transferul unei exploataţii reprezintă vânzarea, arendarea, sau orice alt tip de tranzacţie similară având ca obiect unitatea de producţie în cauză realizată între doi fermieri înscrişi în Registrul Unic de Identificare (RUI), gestionat de APIA.

Exploataţia agricolă reprezintă unitatea economică de producţie agricolă care îşi desfăşoară activitatea sub o gestiune curentă unica şi cuprinde toate animalele deţinute şi toată suprafaţa de teren utilizată, integral sau parţial, pentru realizarea unei producţii agricole, indiferent de tipul de proprietate, forma juridică sau mărime. În ceea ce priveşte Registrul unic de identificare (RUI), acesta preia integral datele existente în Registrul fermelor, cuprinzând informaţii referitoare la: identificarea agricultorilor; identificarea solicitanţilor care depun cereri de finanţare pentru măsurile din PNDR; identificarea solicitanţilor pentru măsurile de piaţă, cota de lapte, comerţul exterior cu produse agricole şi promovarea acestora pe piaţa internă şi în ţări terţe. Transferul exploataţiei agricole se poate realiza oricând până la momentul emiterii de către APIA a deciziei de plată pe numele fermierului care transferă exploataţia agricolă. În situaţia în care o exploataţie este transferată integral de la un beneficiar la altul după depunerea unei cereri de ajutor, a unei cereri de sprijin sau a unei cereri de plată şi înainte să fi fost îndeplinite toate condiţiile de acordare a ajutorului sau a sprijinului, cedentului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin pentru exploataţia transferată.

Condiţiile necesare la acordarea pentru cesionar a ajutorului/plăţii solicitate sunt următoarele: cesionarul are obligaţia de a informa în termen de 10 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploatatie, autoritatea competentă în legătură cu transferul pentru a putea solicite plata ajutorului şi/sau a sprijinului; cesionarul trebuie să furnizeze toate documentele justificative solicitate de autoritatea competentă; trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului în ceea ce priveşte exploataţia transferată. Fermierul care a preluat exploataţia agricolă are obligaţia depunerii Cererii de transfer de exploataţie însoţită de documentele care au stat la baza transferului de exploataţie agricolă: contract de vânzare-cumpărare/arendă, respectiv închiriere/concesionare/donaţie/comodat sau altele asemenea; dovada contului bancar activ, pe teritoriul României. Documentele se depun la Centrul local/judeţean unde a fost depusă cererea de plată a fermierului care a transferat exploataţia agricolă. După informarea autorităţii competentă şi solicitarea plăţii ajutorului şi/sau a sprijinului de către cesionar toate drepturile şi obligaţiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent şi autoritatea competentă generat de cererea de ajutor, de cererea de sprijin sau de cererea de plată sunt atribuite cesionarului. Potrivit Art. 29. din OUG nr. 3/2015, în cazul măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală 10 şi, respectiv, 11 aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, se poate efectua si transferul unor părţi ale exploatatiei. De asemenea, toate acţiunile necesare pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului şi toate declaraţiiile date de cedent înainte de transfer sunt atribuite cesionarului în scopul aplicării normelor relevante ale UE.