Pe baza rezultatelor bonitării şi clasării se va analiza modul de asigurare a necesarului de tauri, bivoli, armăsari, vieri, berbeci şi ţapi pe anul 2017, şi se va întocmi necesarul pentru anul 2018, pe rase.

Potrivit unui Comunicat al Oficiului Judeţean de Zootehnie (OJZ) Bihor, în baza reglementărilor privind creşterea şi ameliorarea genetică a animalelor, termenul limită până la care se vor efectua lucrările de bonitare, clasare şi autorizare a reproducătorilor masculi utilizaţi la montă naturală autorizată este data de 30 mai. Având în vedere importanţa deosebită a acţiunii tehnice demarate la data de 10 mai, au fost luate măsurile necesare pentru constituirea comisiilor de bonitare şi realizarea în bune condiţii a acestei acţiuni. Concret, se vor autoriza la montă naturală numai reproducătorii masculi de rasă pură care, la bonitare, îndeplinesc cerinţele minime şi condiţiile sanitare-veterinare, deţinători de certificate zootehnice care să ofere informaţii privind pedigriul, identificarea şi rezultatele testării perfomanţei după examenul seminalogic efectuat de specialiştii OJZ. Pentru bubaline, se vor autoriza la montă naturală autorizată şi reproducători fără origine, dar care în urma aprecierilor de exterior, conformaţie-constituţie corespund standardelor, sunt individualizaţi şi corespund criteriilor sanitare impuse de legislaţia în vigoare. În ceea ce priveşte ovinele şi caprinele, se vor autoriza la montă naturală autorizată şi reproducători fără origine, dar cu apartenenţă  de rasă, care în urma aprecierilor de exterior, conformaţie-constituţie corespund standardului rasei, sunt individualizaţi şi corespund criteriilor sanitare veterinare impuse de lege. Totodată, pentru cabaline se vor autoriza la montă naturală autorizată şi reproducători fără origine, dar cu apartenenţă de rasă care, în urma aprecierilor de exterior, conformaţie-constituţie, corespund standardului rasei, sunt individualizaţi prin microcipare şi corespund criteriilor sanitare veterinare impuse de lege. În fiecare localitate şi crescătorie, comisa de bonitare va încheia un proces verbal privind rezultatele lucrărilor şi va elibera autorizaţii de utilizare a reproducătorilor în localitatea sau ferma respectivă, semnate de către şef serviciu CRZ şi coordonatorul OJZ. Pe baza rezultatelor bonitării şi clasării se va analiza modul de asigurare a necesarului de tauri, bivoli, armăsari, vieri, berbeci şi ţapi pe anul 2017, şi se va întocmi necesarul pentru anul 2018, pe rase. Lucrarea centralizată pe judeţe urmează a fi înaintată, până cel târziu la data de 5 iunie 2017, Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, conform evidenţelor transmise cu adresa nr. 1987/21 februarie 2017.

OJZ Bihor precizează că, odată cu această  acţiune, specialiştii instituţiei au obligaţia de a discuta cu primarii localităţilor unde nu se execută  însămânţare artificială pentru a se stabili sistemul de reproducţie, fie prin montă naturală (cu respectarea OM 861/614/2003), fie prin înfiinţare de PIAV-uri. Discuţiile în acest sens sunt necesare întrucât numai printr-o colaborare permanentă cu autorităţile locale şi, respectiv, asociaţiile de crescători pot fi soluţionate toate problemele legate de organizarea şi implementarea programelor de reproducţie.