Pentru anumite coduri CAEN, aplicarea, de anul viitor, a impozitului specific
Potrivit actului actului normativ, noul sistem de impozitare se va aplica de anul viitor firmelor care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României nr.812 / 14 octombrie 2016 a fost publicată Legea nr.170 / 2016 privind impozitul specific unor activităţi, cimpozit care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017. Astfel, potrivit noilor reglementări, sunt obligate începând cu anul viitor la plata impozitului specific persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care desfăşoară activităţi corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 5510 - “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”; 5520 - “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”; 5530 - “Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”; 5590 - “Alte servicii de cazare”; 5610 - “Restaurante”; 5621 - “Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”; 5629 - “Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”; 5630 - “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. De asemenea, de la 1 ianuarie 2017, sunt obligate la plata impozitului specific în conformitate cu prevederile Legii nr.170/ 2016, persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiţii: aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus, respectiv nu se află în lichidare. Concret, formula de calcul şi valoarea impozitului specific va fi stabilită, după caz, în funcţie de următoarele criterii: CAEN-ul activităţii desfăşurate; rangul localităţii; suprafaţa de desfăşurare a activităţii; sezonalitate şi numărul de locuri de cazare. Declararea şi plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. Astfel, suma de plată va reprezenta o jumătate din impozitul specific anual. Excepţie de la această regulă vor putea face contribuabilii care încetează să existe în cursul anului. Mai exact, aceştia urmează să declare şi să plătească impozitul specific până la data încheierii perioadei impozabile, potrivit legii, luând în calcul, dacă este cazul, şi impozitul specific declarat şi plătit în semestrele anterioare.
Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul specific. În situaţia în care, la data de 31 decembrie, inclusiv, firmele nu mai îndeplinesc condiţiile obligatorii pentru plata impozitului specific, atunci vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din acest sistem de impunere, până la data de 31 martie, inclusiv, a anului următor. De precizat că noile prevederi legale au fosat publicate pe site-ul ANAF la data de 20 octombrie a.c.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.