Prin intermediul acestui program, se estimează că vor fi înlocuite peste 60.000 de echipamente vechi și uzate cu unele noi, cu consum redus de energie și prietenoase cu mediul.

Va putea accesa Programul Rabla pentru electrocasnice orice român care are domiciliul în România, nu are datorii la stat, are cel puțin 18 ani și un buletin sau o carte de identitate. "Persoana  fizică  beneficiază  de  valoarea  unui  voucher  la  achiziţionarea  unui  EEE  (echipament electronic și electrocasnic) eligibil,  în schimbul predării unui DEEE (echipament electronic și electrocasnic care constituie deșeu) echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri în schimbul predării unui număr echivalent de DEEE, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie", se precizează în Proiectul de ordin.

Valoarea voucherelor este următoarea: 200 lei - pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++; 300 lei - pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++; 300 lei - pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++); 300 lei - pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++. Pentru a intra în posesia unuia sau mai multor vouchere trebuie folosită aplicația mobilă disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, urmând ca aici cei interesaţi să fie îndrumați  pentru înscrierea în program. După primirea voucherului, cei interesaţi trebuie să se prezinte la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa produsul sau produsele dorite. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de tine, din surse financiare proprii. Dacă acesta este persoană fizică, va beneficia de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent (schimbul se face în sistem 1:1). De asemenea, pot fi achiziţionate mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie. Totodată, comerciantul va avea obligația să ridice electrocasnicele vechi cedate în schimbul celor noi. Proiectul Rabla pentru electrocasnice a fost pus spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Mediului, orice persoană fizică și juridică având posibilitatea de a transmite sugestii, opinii sau propuneri de modificări. Programul ”Rabla pentru electrocasnice” va începe după finalizarea perioadei de consultare publică. Acesta trebuie aprobat de ministrul mediului și publicat în Monitorul Oficial, iar înscrierile în program se vor putea face numai după ce este anunțat oficial startul de către autorități.