Programul SAPARD vine cu o nouă provocare INVESTIŢII ÎN EXPLOATAŢII AGRICOLE
Programul SAPARD (Program Special de Preaderare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) este un program european, prin care Uniunea Europeană finanţează investiţiile în agricultură şi dezvoltare rurală. Programul SAPARD se constituie, astfel, într-un principal instrument prin care UE sprijină procesul de preaderare a ţărilor candidate pentru Uniunea Europeană.
Şi România este beneficiara Programului SAPARD, ţării noastre urmând a i se aloca, anual, 153,2 milioane de euro, până în anul 2006, inclusiv. Aceste fonduri se alocă sub formă de credite nerambursabile, pentru a facilita adoptarea legislaţiei comunitare din domeniu şi a îmbunătăţi competitivitatea sectorului agricol, a zonelor rurale. Sumelor alocate de UE, României i se adaugă cofinanţare naţională dun bugetul de stat, inclusiv contribuţie privată. Domeniile în care se pot face investiţii sunt cunoscute şi individualizate prin denumirea de "măsuri", prescurtat M.
La această dată (anul 2003) se discută deja despre implementarea Măsurii 3.1., care se referă la Investiţii în exploataţiile agricole. Pentru detalii cu privire la Măsura 3.1. din cadrul Programului SAPARD, detalii care interesează producătorii agricoli bihoreni, l-am invitat pe directorul general al DGAIA Bihor, dl ing. FLORIAN PAVEL.
VALOAREA PROIECTELOR, CUPPRINSĂ ÎNTRE 10.000 şi 500.000 DE EURO
- Cum se va derula Măsura 3.1. privind investiţiile în exploataţiile agricole, ce criterii sunt?
- Implementarea acestei Măsuri 3.1. se va derula după principiul "primul venit, primul servit", ceea ce presupune lansarea unei singure cereri de proiecte, după momentul acreditării Măsurii 3.1. Acreditarea, din câte suntem informaţi, va avea loc luna viitoare, iunie. Aşadar, potenţialii beneficiari ai prevederilor Măsurii 3.1. din Proiectul SAPARD, cei interesaţi trebuie să urmărească, să se informeze şi să acţioneze rapid, spre a avea şansa aprobării proiectelor. Nu întâmplător, operează principiul "primul venit, primul servit".
- La ce valoare, ca investiţie, se poate ridica un proiect?
- În cadrul Măsurii 3.1., vor putea fi finanţate proiecte a căror valoare totală eligibilă este cuprinsă între minimum 10.000 şi maximum 500.000 de euro, iar cofinanţarea privată trebuie să acopere minimum 50% din valoarea proiectelor. În cazul în care costul unui serviciu sau al unui bun depăşeşte valoarea unitară totală de 10.000 euro, beneficiarul trebuie să prezinte opferte de la cel puţin trei furnizori.
- Ce alte condiţii de finanţare mai sunt prevăzute?
- Beneficiarul va colabora şi va prezenta orice informaţie solicitată de structurile autorizate să controleze şi să auditeze implementarea proiectului. Beneficiarul poate să primească de două ori un sprijin financiar, în perioada de şapte ani - luând în calcul perioada 2000-2006, când a început punerea în practică a Proiectului SAPARD. Important este şi faptul că se poate solicita sprijin financiar pentru un nou proiect (după caz), doar după finalizarea completă a proiectului anterior. Pentru toate acestea, însă, solicitantul, beneficiarul trebuie să întrunească o serie de criterii de eligibilitate.
VIABILITATEA ECONOMICO-FINANCIARĂ DĂ "UNDĂ VERDE"!
- Măsura 3.1. se referă la investiţii în exploataţiile agricole. Unde trebuie să fie amplasate (ca obiective) aceste exploataţii, conform proiectului făcut de solicitant, în vederea acceptării şi, ulterior, primirii de sprijin financiar?
- Proiectul trebuie amplasat în spaţiul rural, cu excepţia modernizărilor de sere ce se pot amplasa şi în zona urbană, numai dacă sunt asigurate sursele de încălzire. De fapt, această specificare ţine de unul dintre criteriile de eligibilitate. Iar criteriul definitoriu pentru acordarea sau nu a sprijinului financiar este ca solicitantul să demonstreze viabilitatea economico-financiară a proiectului. Prin asta se înţelege obţinerea de performanţe financiare eficiente şi abilitatea de a opera fără a recurge la sprijin public în activitatea sa operaţională. Nu va fi eligibil solicitantul care are pierderi financiare şi obligaţii restante faţă de bugetul de stat faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat, şi bănci, altele decât pentru care este respectat graficul de rambursare.
- Pentru că aţi menţionat deja dintre criteriile de eligibilitate, ce condiţii se impun solicitantului (beneficiarului), referitoare la natura proprietăţii unde doreşte să facă investiţia? Pentru că Măsura 3.1. vizează investiţiile destinate exploataţiilor agricole.
- Este un criteriu distinct: beneficiarii trebuie să fie proprietarii terenurilor respective sau să aibă contracte de concesionare sau arendare pentru o perioadă de 10 ani, sau de minimum 5 ani, în cazul altor tipuri de investiţii, care nu prevăd construcţii. Ar mai fi de menţionat şi faptul că fermele vor fi în acord cu standardele naţionale, iar investiţiile vor fi în acord cu standardele sanitar-veterinare, fitosanitare, de igienă şi bunăstare a animalelor şi de mediu ale Uniunii Europene.
MĂSURA 3.1. ŞI RELAŢIA UE - CONTRIBUŢIE NAŢIONALĂ
- Conform prevederilor Programului SAPARD cu referire la România, ce fonduri sunt prevăzute a se aloca pentru Măsura 3.1. vizând investiţii în exploataţii agricole?
- Prin Acordul Anual de Finanţare pe 2002, s-au alocat 46,8 milioane euro, fiind inclusă contribuţia UE, cu 35,1 milioane euro şi 11,7 milioane euro contribuţie naţională.
- La ce să se aştepte bihorenii, ca şansă de a li se aproba, conform solicitării şi întocmirii proiectelor, astfel de fonduri?
- Şansele sunt egale pentru toţi, dacă sunt întrunite condiţiile şi criteriile. Important este să se întocmească profesional proiectele, astfel încât acestea să fie convingătoare. De reţinut că Măsura 3.1. din Programul SAPARD urmează a deveni operaţională în a doua parte a anului 2003.
- Cei care sunt interesaţi cum pot fi sprijiniţi de DGAIA Bihor?
- În cadrul DGAIA Bihor, funcţionează două birouri SAPARD, cu personal specializat, la care se poate apela pentru informaţiile tehnice necesare. Birourile SAPARD de la DGAIA Bihor sunt arondate Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS) nr. 6 Nord-Vest Satu Mare. Şi la acest BRIPS se poate apela.
- Vă mulţumesc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.