La fiecare ploaie, orădenii care locuiesc pe una din cele aproape trei sute de străzi neasfaltate din municipiu îşi aduc aminte că sunt ghinionişti. Pentru că plătesc de ani de zile taxe şi impozite, dar investiţiile municipaliăţii ajung greu la ei pe uliţă. Statisticile Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea arată că, în oraş mai este mult de lucru.

Ieri, conducerea Direcţiei Tehnice şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2012, în paralel cu proiectele de investiţii pe 2013. La finele anului trecut, în municipiul Oradea erau 789 străzi în lungime de peste 427 km, din care 262 de străzi, reprezentând 180 km sunt nemodernizate. Pentru acest an, Primăria îşi propune să modernizeze 33 de străzi, 18 începute anul trecut, iar 15 vor urma să fie incluse în planul de investiţii. „Repararea celor 140 de km de drum nemodernizat, cu toate reţelele ar însemna 45 milioane de euro. Nu avem aceşti bani", a declarat Mircea Mălan, viceprimarul Oradiei. De asemenea, acesta a amintit că rezolvarea problemelor celor de pe H. Ibsen şi Coriolan Hora nu depinde de Primăria Oradea. Mălan a precizat că ceea ce poate să facă administraţia locală este legat de modernizarea străzii Coriolan Hora, bani proveniţi din proiectul Aparegio, odată cu ieşirea Bihariei. În ceea ce priveşte un sens giratoriu la H. Ibsen, respectiv treceri de pietoni suplimentare, acest lucru e greu de realizat.

„În dreptul străzii Lipovei am cerut aviz pentru o trecere de pietoni semaforizată cu buton. Realitatea e că principiul drumului de centură e fluidizarea traficului", a adăugat Mălan. De asemenea, în acest an ar putea demara şi lucrările de înlocuire a reţelelor de termoficare, iar pe aceste străzi, Primăria ar putea interveni abia peste doi ani, după finalizarea investiţiei.

Mircea Ghitea, directorul Direcţiei Tehnice a amintit, în problema sensibilă a copacilor tăiaţi în anul precedent, faptul că au fost eliminaţi 327 arbori, iar alţi 1.121 au fost toaletaţi. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la 507.727 lei, lucrările fiind realizate de RER Ecologic Service, pe malul drept al Crişului. Pe malul stâng al râului a lucrat SC Tajtavill. Acesta a mai spus că s-au plantat 4.380 de arbori, iar 300.000 lei au fost cheltuiţi pentru achiziţionarea a 440 de de bănci de lemn cu cadru metalic.

"Trebuie ca şi în acest an să ne îmbunătăţim activitatea proprie, pornind de la premisa că întotdeauna este loc de mai bine. De asemenea, ne dorim o colaborare mai eficientă cu cei care prestează servicii pentru Oradea sau cei care livrează bunuri", a încheiat viceprimarul municipiului, Mircea Mălan.