5 septembrie - termen limită pentru depunerea actelor - Oradea anvelopată termic
Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, prevede lucrări care cresc confortul termic cu cel puţin 40% faţă de situaţia actuală. Viceprimarul Mircea Mălan a precizat că proiectul presupune repararea şi izolarea termică a conductelor din subsolul blocului (de apă caldă și de energie termică), izolarea cu polistiren a planșeului tehnic al subsolului, izolarea fațadei clădirii cu polistiren, înlocuirea tuturor geamurilor cu tâmplărie termoizolantă. Totodată, se vor zidi parapeții, se vor închide toate balcoanele cu sistem termopan şi se va înlocui, dacă este cazul, ușa de la acces în fiecare bloc. În cazul acoperișului, dacă este cu șarpantă se izolează termic cu polistiren, iar dacă este de tip terasă se termohidroizolează. De asemenea, pe fiecare calorifer în parte se va monta câte un robinet cu termostat pentru ca locatarii să poată să-și regleze consumul în funcție de nevoie.
"Prin reabilitarea termică a acestor blocuri avem prilejul să schimbăm în bine aspectul urbanistic al orașului. Astfel, s-a format o comisie de arhitecți care lucrează la un proiect de fațadare a acestor blocuri, astfel ca ele să aibă un aspect urban corespunzător. Pe de altă parte, prin izolarea termică a blocurilor se reduc semnificativ costurile de încălzire a apartamentelor, iar în perioada de vară temperatura din apartamente va fi rezonabilă", a declarat Mircea Mălan. Potrivit viceprimarului, toate asociaţiile de proprietari au fost înştiinţate cu privire la această oportunitate, însă doar 120 şi-au anunţat intenţia de a participa la proiect.
"S-au realizat proiectele tehnice pentru cele 120 de blocuri, în urma proiectelor tehnice stabilindu-se valoarea totală a lucrărilor de reabilitare termică și, implicit, s-a stabilit la nivel estimativ și contribuția fiecărei asociații de proprietari în parte. Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici și cota de contribuție a municipiului Oradea", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, adăugând că din cele 120 de asociaţii, 46 au trimis documentaţia completă pentru obţinerea finanţării. Din cele 46 de asociaţii, 22 au încheiat contractele de finanţare, pentru restul de 24 de blocuri fiind depuse cereri de finanţare, care sunt în evaluare la finanţator. Programul prevede că 60% din finanţare este asigurată din fonduri europene, restul de 40% împărţindu-se între municipalitate şi asociaţii, în funcţie de veniturile familiilor din bloc. Astfel, în cazul în care 50%+1 dintre familii au un venit net pe membru de familie de până la 150 de euro, contribuția este de 30% pentru Primăria Oradea, iar locatarii 10%; dacă jumătate plus 1 dintre locatari au venit net între 150-350 euro, atunci cele 40% se împart în mod egal între locatari și Primăria Oradea (20% Primăria Oradea - 20% locatari), iar dacă veniturile nete realizate sunt între 350-500 euro, atunci Primăria Oradea va suporta 10% din costuri, iar locatarii 30% din valoarea costurilor totale. Fiecare asociație de proprietari trebuie să aprobe indicatorii tehnico-economici, iar proprietarii blocurilor vor decide (cu o majoritate de cel putin 2/3) participarea la proiect. "Facem un apel către asociațiile de proprietari care și-au manifestat dorința de a participa la acest program și au depus cerere de finanțare ca până în 5 septembrie să depună la Primăria Oradea toate documentele necesare, în special cele privind adeverințele de venit pe anul fiscal anterior, o declaraţie că aceste venituri sunt cele din adeverința respectivă și să aprobe indicatorii-tehnico economici din care rezultă contribuția lor la acest program", a menţionat viceprimarul Mircea Mălan. Edilul a precizat că începând de luni reprezentanţii municipalităţii se vor întâlni zilnic cu asociaţiile de proprietari pentru a-i convinge să depună ultimele acte necesare obţinerii finanţării. Mălan a mai adăugat că documentaţia finală va fi depusă la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest până în data de 15 septembrie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.