Acoperirea depozitului ecologic

În cadrul ședinței Consiliului Local de luni, 31 august, consilierii şi-au dat acordul pentru utilizarea sumei de maxim 14,7 milioane lei pentru închiderea cu acoperire finală a depozitului ecologic de deșeuri nepericuloase. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că s-a finalizat procedura de licitație pentru selectarea unui constructor, care ar urma să realizeze operațiunea de închidere a haldei de deșeuri noi de la depozitul Eco Bihor. Valoarea de investiție este aproximativ 3 milioane euro, iar banii au fost prevăzuți și acumulați treptat, fiind incluși în taxa de depunere a deșeurilor.  „Cu această procedură vom avea practic depozitul în bună regulă și continuăm cu celelalte zone de depozitare și la fiecare tonă de deșeuri care se depune se constituie acest fond de închidere”, a afirmat Bolojan. 

 

Deşeuri din Nojorid, la Oradea

La solicitarea Primăriei Nojorid, municipalitatea orădeană a acceptat preluarea deșeurilor rezultate din demolări sau a lucrurilor vechi în punctul de colectare separată a deșeurilor situat pe str. Thurzo Sandor de la persoanele fizice care au domiciliul în comuna Nojorid. Administraţia locală din Nojorid va trebui să plătească o parte din costurile asociate acestei activități. „Eu cred că acesta este un serviciu benefic, pe care municipiul Oradea poate să îl ofere și celorlalte comune din Zona Metropolitană, iar în felul acesta practic se asigură o curățenie suplimentară în zona Metropolitană”, a declarat primarul Oradiei.

 

Staţiune balneară

Pe ordinea de zi a ședinței CL Oradea s-a aflat şi un proiect privind documentaţia legată de declararea unei porţiuni din municipiu staţiune balneară de interes naţional. Primarul Ilie Bolojan a declarat că Institutul Național de Balneologie a luat probe de la puțurile de ape geotermale din Oradea și a constatat că acestea sunt benefice pentru tratamentul balnear. Odată cu adoptarea acestei hotărâri, municipiul Oradea poate depune la Ministerul Sănătății documentația integrală. „Estimăm că va fi nevoie de aproximativ 3 luni de zile până la apariția hotărârii de Guvern care să certifice că stațiunea turistică de interes național Oradea devine și stațiune balneară de interes. Asta ne va crea oportunități atât pentru atragerea de fonduri europene, vedeți proiectul Grădinii termale Ioșia, sau alte dezvoltări pe partea de balnear care se prevăd în anii următori pentru municipiul Oradea”, a menționat Ilie Bolojan.

 

Oradea, oraș verde

Un alt proiect adoptat de CL Oradea este Programul „Oradea, oraș verde”, destinat regenerării urbane și creșterii calității spațiilor verzi din municipiul Oradea în următorii 10 ani. Prin acest program administrația orădeană propune ca suprafața de spații verzi să crească de la 24 mp la 29,5 mp/cap de locuitor. „Anul acesta va fi o creștere, pentru că se finalizează cele 12 ha de spații noi, iar în următorii 9 ani ne propunem să realizăm 38 de hectare noi de zone verzi și parcuri. Cel mai mare proiect este Grădina urbană de lângă actualul parc Salca, care va deveni cel mai mare parc din Oradea. De asemenea, ne propunem să plantăm împreună cu Garda Forestieră 65 ha de păduri de zone împădurite, să reabilităm și modernizăm 24 de hectare de parcuri vechi. Aceste spații sunt identificate, iar Instituția Arhitectului Șef va conserva aceste amplasamente, nemaipermiţând eliberarea de autorizații de construcție pe ele. În anii următori, prin achiziții sau exproprieri vom fi în situația în care în toate cartierele din Oradea la 5 minute pe jos va fi o zonă verde”, a declarat primarul.