În ședința Consiliului Local de joi, 10 septembrie, s-a aprobat documentaţia pentru viitoarea centură ocolitoare a localității Oșorhei, precum şi încheierea unui acord de asociere între Oradea, Sântandrei și Zona Metropolitană Oradea, privind realizarea centurii ocolitoare a comunei Sântandrei.

Înainte de şedinţa CL Oradea, primarul Ilie Bolojan a precizat că drumul care va ocoli Oşorheiul va avea o lungime de 5,8 km, investiţia fiind estimată la 11,7 milioane de euro plus TVA. „Centura va ocoli localitatea Oșorhei, cum se merge dinspre Oradea înspre Cluj, pe partea dreaptă a liniei de cale ferată care leagă Oradea de Cluj-Napoca, având și un nod rutier la Alparea – Copăcel. Astfel, accesul din Oradea spre Cluj-Napoca se va descongestiona în anii următori. Obiectivul nostru este ca anul viitor să găsim finanțare și să începem lucrările”, a afirmat Bolojan. Durata de execuție a lucrării este de 18 luni, din care 2 luni proiectarea și 16 luni execuția.   

Totodată, consilierii locali au aprobat încheierea unui acord de asociere între municipiul Oradea, comuna Sântandrei și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, privind realizarea centurii ocolitoare a comunei Sântandrei.

Centura afectează doar raza teritorial-adminsitrativă a comunei Sântandrei, dar se va intersecta la km 3 atât cu drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania, cât și cu drumul expres Oradea-Arad, „înfluențând în mod direct mobilitatea urbană și conectivitatea rutieră eficientă a municipiului”.

Drumul, care va avea aproximativ 5 km lungime, ocolește localitatea Sântandrei spre Criș, asigurând acces la nodul rutier important care se va realiza în spatele gării Ioșia.

„Practic, acest drum va veni în ajutorul celor care vin dinspre Giriș, Palota, Sânnicolau Român, Toboliu, să ocolească localitatea Sântandrei, să evite ambuteiajele care sunt în prezent acolo și să se urce direct pe legătura cu autostrada sau să meargă către Arad pe drumul expres, pentru că acolo va fi un nod rutier, sau să treacă pe dedesubt și să intre direct în Oradea pe drumul care este amenajat în prezent. Valoarea estimată este de 9 milioane de euro fără TVA. Ne dorim ca și pentru această centură, ca și în cazul centurii Oșorhei, să demarăm lucrările anul viitor pe o finanțare din fonduri europene, în prezent având finalizat studiul de fezabilitate”, a declarat Ilie Bolojan.

Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 16 luni din care: proiectare 2 luni, execuție 14 luni.