Consiliul Județean Bihor a emis luni, 20 mai, ordinul de începere a lucrărilor la parcurile de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș și Marghita, constructorii care au câștigat licitațiile putând începe șantierul.

 

„Lucrările presupun realizarea infrastructurii de suport, respectiv rețeaua de străzi interioare, alimentarea cu apă, gaze naturale, energie electrică și canalizarea menajeră. Totodată, vor fi amenajate căile de acces în parcuri și va fi asigurat iluminatul public”, precizează administraţia judeţeană.

Parcul din Aleșd are o suprafață de 8,7 ha, împărțită în 11 parcele, cel din Beiuș - 17,5 ha și 16 parcele, iar cel din Marghita - 11,5 ha și 9 loturi disponibile.

Firma Dumexim va realiza proiectele în Aleșd și Beiuș. Valoarea contractului pentru proiectarea și execuția proiectului „Înființare parc de specializare inteligentă Aleșd” este de 13.609.082,34 lei, inclusiv TVA. Durata contractului este 8 luni (2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuție). Valoarea contractului pentru proiectarea și execuția proiectului „Înființare parc de specializare inteligentă Beiuș” este de 27.274.953,77 lei, inclusiv TVA. Durata contractului este 9 luni (3 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuție).

Infrastructura parcului din Marghita va fi realizată de asocierea de firme Leko Construct – Inteco Holding – Electro Excel Green Consulting – Rono Aqua – Caloria. Contractul are o valoare de 25.886.184,11 lei, inclusiv TVA. Durata de realizare este de 10 luni, din care 4 luni pentru proiectare și obținerea avizelor necesare și 6 luni pentru lucrările propriu-zise.

După depunerea garanției de bună execuție de către asocierea de firme Precon Transilvania (Lider) și Citadina 98, va fi emis ordinul de începere a lucrărilor și pentru parcul din Ștei.

„În paralel cu realizarea infrastructurii, de luna viitoare vom demara procedura de licitație pentru concesionarea parcelelor din parcurile industriale. Un mare avantaj pentru firmele care se vor localiza în parcuri îl reprezintă și posibilitatea de a beneficia de fonduri europene. Finanțarea lucrărilor se face din fonduri europene 40% și din bugetul Consiliului Județean Bihor 60%”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027. Pentru realizarea acestor investiții au fost încheiate parteneriate între Consiliul Județean Bihor, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și primăriile celor patru localități (Aleșd, Beiuș, Marghita, Ștei).

Valoarea contractului de finanțare din fonduri europene pentru Parcul din Aleșd este de 4,5 milioane de euro, din care 3,77 milioane de euro pot fi accesate de firmele rezidente. Pentru Beiuș, valoarea totală a contractului este de 8,9 milioane euro, din care 4,3 milioane euro pentru rezidenți. Pentru Parcul de Specializare Inteligentă Marghita, valoarea contractului de finanțare din fonduri europene este 6,2 milioane euro, din care 4,2 milioane euro reprezintă bugetul pre-rezervat pentru firme. La Ștei, valoarea contractului de finanțare este de 5,6 milioane euro, din care 4,3 milioane este suma care poate fi accesată de operatorii economici.