Reprezentanţii Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea au marcat, ieri, semnarea contractului de finanţare pentru proiectul "Prevenirea riscurilor de sănătate prin crearea de blocuri operatorii HightTech" accesat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013.

Proiectul va fi implementat împreună cu Universitatea din Debreţin timp de  24 de luni şi va avea ca rezultat modernizarea la ultimele standarde în materie a blocului operator de la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu" prin utilarea şi dotarea acestuia. Astfel, vor rezulta patru săli de operaţie care vor deservi la standarde europene atât partea de chirurgie pediatrică, cât şi chirurgia oncologică. Se estimează că lucrările vor fi gata până la finalul acestui an.  "Acest proiect important, a cărui valoare totală este de 2.219.990 euro, din care 2.000.000 euro reprezintă suma nerambursabilă va aduce îmbunătăţiri considerabile infrastructurii sanitare orădene. Este de lăudat faptul că 56,9% din suma pusă la dispoziţie prin Axa 2.4.1 a fost câştigată de Primăria Oradea, în implementare mai avem şi renovarea blocului operator de la Spitalul Judeţean", a precizat Mircea Mălan, viceprimarul Primăriei Oradea. Beneficiarii proiectului, Spitalul Municipal, se vor putea bucura de toate aceste beneficii la finele acestui an, deşi termenul de implementare este anul 2014.

Intervenţii chirurgicale în premieră la Oradea

"Spitalul Municipal a fost dat în folosinţă în anul 1969, iar de atunci blocul operator nu a suferit modificări majore. Primele rezultate ale implementării proiectului se vor reflecta în siguranţa actului chirurgical, dar şi în confortul pacientului care nu va mai fi purtat inutil dintr-un loc în altul", a completat managerul Spitalului Municipal „Gavril Curteanu", Ovidiu Laurean Pop. Medicul chirurg-şef al Spitalul Municipal din Oradea, Daniel Băloiu, s-a arătat deosebit de mulţumit de dotările cu aparatură ultraperformantă. Va creşte astfel calitatea şi siguranţa actului medical. Astfel, blocul operator va fi în aşa fel proiectat să nu mai aibă legătură cu aerul de afară, aparatele de filtrare ale aerului reducând la minimum încărcarea cu bacterii. De asemenea, Daniel Băloiu s-a arătat încântat de faptul că şi la Oradea se vor putea realiza intervenţii chirurgicale laparoscopice pediatrice. Până acum, pacienţii trebuiau să se deplaseze la Bucureşti pentru o astfel de operaţie. Cristian Delcea, managerul de proiect, a mai subliniat faptul că proiectul urmăreşte şi achiziţia de echipamente medicale pentru partenerul maghiar, dar şi organizarea a diferite activităţi menite să faciliteze transferul de know-how în domeniu, între cele două oraşe partenere: Oradea şi Debreţin. Ciprian Barna, directorul Zonei Metropolitane se va implica în acest schimb de experienţă, urmând să organizeze mai multe evenimente în care să fie împlicaţi medicii din Ungaria şi România, inclusiv intervenţii chirurgicale comune.