Lucrări după modelul original din 1907 - Start la reabilitarea Pasajului Vulturul Negru
Lucrările din Pasajul de la Palatul Vulturul Negru fac obiectul unui proiect cu fonduri europene din cadrul Programului Operaţional Regional. Valoarea totală a proiectului este de 4.036.196 lei, din care contribuţia proprie a administraţiei locale este de 587.085 lei. Cea mai spectaculoasă parte a proiectului de reabilitare o reprezintă partea de pietonal. Astfel, se propune un pavaj din mozaic turnat în registre lungi, cu elemente decorative care să puncteze accese şi elemente importante ale traseului. Reabilitarea va scoate în evidenţă zona de interferenţă a celor trei direcţii ale pasajului printr-un decor din sticlă mată cu iluminare indirectă. Totodată, un alt capitol important al proiectului de reabilitare îl reprezintă iluminatul arhitectural, păstrându-se şi, în acelaşi timp, refăcându-se corpurile de iluminat realizate în intervenţia anilor 1980. Pentru iluminatul arhitectural al Pasajului Vulturul Negru s-au prevăzut mai multe categorii de corpuri de iluminat: lampadare cu glob de sticlă; spoturi luminoase încastrate în pavaj; proiectoare de iluminat, încastrate în pavaj, pentru iluminat faţadă; iluminat acoperiş cu aparate de iluminat liniare; iluminat cupolă centrală; iluminat vitralii; iluminat cu LED pentru element decorativ din pavaj. Odată cu demararea lucrărilor de reabilitare a pavajului, s-a propus şi înlocuirea reţelelor pentru utilităţi (apă-canal, electrice, telefonie, cablu etc.). Proiectul tehnic prevede de-a lungul pereţilor din pasaj două canale pentru aceste utilităţi, care vor fi acoperite cu piese detaşabile din mozaic turnat în cofraje metalice. S-au propus, totodată, elemente de mascare a gurilor de aerisire a subsolului din sticlă mată colorată pe suport metalic.
Lucrări de anvergură
Arhitectul proiectului, Anemari Szabo, a precizat că pentru pavarea Pasajului Vulturul Negru se va executa un model de mozaic, existent în anul 1907 în holul Hotelului Vulturul Negru, dar care azi este acoperit cu un alt pavaj şi nu se mai poate vedea. Actualul pavaj din Pasajul Vulturul Negru datează din 1980. Procedeul de turnare a mozaicului este unul complex şi presupune turnarea unui ciment colorat cu granule de marmură care se toarnă monolit. Tot arhitectul Anemari Szabo a mai precizat că cel mai probabil în primăvara anului viitor, undeva în luna martie, se va trece la turnarea mozaicului, până atunci se va lucra în atelier la prefabricate. „Lucrări de asemenea anvergură nu s-au realizat în Oradea de cel puţin 30 de ani. Lucrarea de realizare a mozaicului turnat este una extrem de complexă şi migăloasă. Un astfel de mozaic de o asemenea complexitate nu a fost realizat în Oradea din perioada antebelică", a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din Primăria Oradea. Startul efectiv al lucrărilor se va da luni. Lucrările au fost încredinţate firmei Marconst, valoarea lor ridicându-se la 2,5 milioane de lei, fără TVA. Potrivit proiectului, termenul de finalizare este iulie anul viitor. „Până acum, am purtat discuţii cu reprezentanţii firmei executante şi i-am rugat să dea dovadă de seriozitate pe parcursul întregii lucrări. Obiectivul nostru este să îmbunătăţim calitatea tuturor lucrărilor care se realizează în oraş şi nu ne vom abate de la acest principiu nici acum, când vom urmări îndeaproape toate etapele lucrărilor pentru a ne asigura că acestea se desfăşoară în parametrii corespunzători", a precizat viceprimarul municipiului, Mircea Mălan. Acesta a mai anunţat că s-au purtat discuţii şi cu proprietarii spaţiilor comerciale de sub Pasaj, acolo unde circulaţia va suporta unele restricţii. Terasele şi-au încetat deja activitatea, iar în funcţie de diferite stadii ale procesului de execuţie, accesul se va face cu ajutorul unor punţi montate pentru riverani sau clienţi.
Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro