Până la sfârşitul lunii septembrie, podul de pe Dragoş Vodă ar trebui finalizat. Având în vedere, însă, ritmul de lucru, şansele sunt reduse. În paralel, pe malul stâng, pe strada Dragoş Vodă, a fost realizată o giraţie şi se lucrează la rampa de acces spre pod.

Podul de peste Crişul Repede, din zona Dragoş Vodă - Făcliei, trebuia inaugurat în urmă cu un an. Un nou termen pentru darea în funcţiune era sfârşitul lunii septembrie. Ieri, în urma unei vizite pe şantier, se putea vedea cu ochiul liber că tablierul metalic nu a fost montat în întregime, mai existând câteva tronsoane care nu au fost fixate pe malul stâng. Abia după ce tablierul ar urma să fie fixat pe poziţie, peste acesta vor fi montate plăcile prefabricate, se va turna structura de beton de 20 de cm, apoi mixtura asfaltică. Această procedură necesită ceva timp, astfel că e greu de crezut că termenul asumat de 30 septembrie va şi respectat. În paralel, pe strada Dragoş Vodă, Primăria Oradea derulează lucrările de amenajare a unui sens giratoriu, respectiv a rampei de acces spre pod. Proiectul mai prevede realizarea unui drum spre pod şi pe malul drept. Lungimea totală a rampelor este prevăzută la 163 m - cu lăţimea carosabilului de 7 m, două trotuare cu lăţimea de 2 m, reţea de canalizare pluvială în lungime de 200 metri liniari. Totodată, se va realiza iluminatul public (reţea de iluminat şi 9 stâlpi) şi pasajul pietonal la rampă mal drept, în lungime de 32 metri şi 5,5 m lăţime. Acest proiect se va executa în baza contractului nr. 261.764/10.11.2011, care se ridică la valoarea de 2.092.042, 62 lei (fără TVA), executanţi fiind S.C. Construcţii Bihor în asociere cu S.C. Drumuri Orăşeneşti.

Sacrificii verzi

Ca orice lucare edilitară, şi aceste investiţii se fac cu sacrificarea de spaţii verzi şi a vegetaţiei. Astfel, muncitorii au scos din rădăcini doi arbori care încurcau circulaţia, iar spaţiul de joacă de pe Dragoş Vodă a fost şi el strâmtat, noua amenajare muşcând din spaţiul verde. „Puteau monta un gard mai înalt. Dacă un copil aruncă cu mingea, aceasta ajunge direct în şosea", reclamă un riveran. De asemenea, dacă pentru cei mici s-au creat două zone de joacă, cei mai măricei sunt siliţi să se joace în parcare, printre maşini. „Foarte bine că au făcut parcări. Dar puteau amenaja un teren de sport pentru copiii mai mari din zonă. Acum ei se joacă printre maşini şi în fiecare zi mă întreb ce au mai spart la maşină. Nu e vina lor. Administraţia locală ar trebui să se sesizeze şi să le creeze un loc adecvat", ne-a spus un cetăţean care locuieşte în zonă.