Punerea în siguranță a acumulării Sălard - A fost semnat contractul de lucrări
Administrația Bazinală de Apă Crișuri informează că, săptămâna trecută, la sediul instituției, a fost semnat contractul de lucrări pentru obiectivul de investiții „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a acumulării Sălard, jud. Bihor”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C1 – Managementul Apei.
Contractul a fost atribuit asocierii Global Industrial SRL – ofertant lider, Cml.ro – asociat, având ca subcontractanți pe Electrogal Solutions și Bitroot Solution. Nu a fost depusă nicio contestație în cadrul procedurii. Valoarea totală a contractului este de 16.575.835,90 lei (TVA inclus). Durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni, calculată de la data emiterii Ordinului de începere de către beneficiar, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2026. Emiterea Ordinului de începere este condiționată de depunerea de către antreprenor a unei garanții de bună execuție în valoare de 10% din prețul contractului.
Lucrările prevăd: refacerea sistemului de golire de fund și a mecanismelor aferente; reabilitarea deversorului de preluare a viiturilor; consolidarea și punerea în siguranță a digurilor; amenajarea albiei pentru prevenirea eroziunii; implementarea unui sistem de monitorizare digital și automatizat; amenajarea unor zone umede pe o suprafață de 6 ha, pentru a îmbunătăți calitatea factorilor de mediu și a susține biodiversitatea.
Zonele umede sunt recunoscute drept unele dintre cele mai productive ecosisteme din lume, comparabile cu recifurile de corali sau pădurile tropicale. Ele susțin o imensă varietate de specii – de la microorganisme, plante, insecte și amfibieni, până la reptile, păsări, pești și mamifere. Clima, relieful, geologia și nivelul apei sunt factori cheie în determinarea tipurilor de specii prezente. Pentru amenajarea zonelor umede se vor planta specii autohtone în vederea formării unui mozaic de habitate. Aceste zone vor avea multiple roluri ecologice: creșterea gradului de remanență a apei în anumite zone ale acumulării; filtrarea poluanților, în special a celor proveniți din activități agricole; sprijinirea speciilor autohtone și dezvoltarea biodiversității; oferirea de habitat sigur pentru specii protejate și îmbunătățirea conectivității ecologice.
„Prin semnarea acestui contract facem un pas important nu doar pentru siguranța acumulării Sălard și protejarea comunităților din aval, ci și pentru mediu. Zona va beneficia de lucrări ample de reabilitare și consolidare, dar și de o componentă ecologică esențială – amenajarea a 6 hectare de zone umede. Acestea vor contribui la filtrarea naturală a apei, vor crea habitate valoroase pentru fauna și flora locală și vor sprijini refacerea biodiversității. Sunt măsuri moderne, adaptate la provocările climatice actuale, care transformă un obiectiv tehnic într-un proiect sustenabil și integrat în natură.”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri. Obiectivul de investiții este situat în satul Sfârnaș, județul Bihor, pe râul Barcău, amonte de confluența cu pârâul Danța. Construit între anii 1985–1987, acesta are ca funcție principală atenuarea viiturilor pentru localitățile din aval.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.