Două importante clădiri de patrimoniu situate în Centrul Istoric al Oradiei aşteaptă să fie reabilitate. Administraţia Imobiliară Oradea a scos la licitaţie lucrările atât pentru Palatul Moskovits Miksa, cât şi pentru fosta Casă Naţională a Oradiei, de vizavi, însă contractele nu au putut fi atribuite.

La începutul lunii mai a avut loc deschiderea ofertelor pentru atribuirea contractului de lucrări privind „Restaurarea faţadelor Palatului Moskovits Miska", de la intersecţia Republicii pietonal cu Parcul Traian. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la 791.720 lei, fără TVA, termenul de execuţie fiind de 18 luni. Trei fime, Abed Nego, Euras, Chintoflor Construct, şi-au depus ofertele. În urma analizei documentaţiilor depuse, comisia de licitaţie a stabilit faptul că oferta firmei Chintoflor Construct este „inacceptabilă". Comisia a declarat oferta firmei Abed Nego, în valoare de 734.183 lei, fără TVA, câştigătoare. Însă, în perioada de contestaţie, firma Chintoflor Construct a depus o contestaţie împotriva modului în care s-a derulat licitaţia. În aceste condiţii, până la o decizie finală, lucrările nu vor începe. Imobilul, cunoscut în epocă sub numele de Palatul Moskovits Miksa, a fost comandat de Moskovits Miksa, inginer. Acesta a cumpărat terenul în 1904, pentru suma de 52.000 de coroane şi a locuit în noul imobil. Clădirea a fost ridicată în 1904-1905. La structura de rezistenţă s-au utilizat pentru prima dată în Oradea plăci cu nervuri din beton armat. Imobilul este emblematic pentru arhitectura 1900 din Oradea, fiind una dintre cele mai spectaculoase clădiri ridicate în stil Seccesion, datorită ornamenticii bogate. Decoraţia este deosebit de încărcată şi constă în motive vegetale, animaliere, mascaroane realizate în stuc. Predomină elementele vegetale, flori cu tulpinile lungi, curbilinii, pe care le regăsim la toate elementele decorative.

Cel de-al doilea imobil pe lista AIO de investiţii este situat vizavi, fosta Casă Naţională a Oradiei. Înainte, aici a funcţionat Hotelul Szechenyi, care a fost inaugurat pe data de 1 noiembrie 1887. După 1919, hotelul şi restaurantul s-au numit „Regina Maria".  La iniţiativa episcopului ortodox Roman Ciorogariu şi a celul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu a luat naştere ideea unei Case Naţionale, care să contribuie la ridicarea socială, culturală şi economică a Bihorului. După ample reparaţii, imobilul de pe Republicii nr.13 a devenit, în 26 ianuarie 1930, sediul Casei Naţionale. Imobilul va fi cumpărat de Episcopia Ortodoxă a Oradiei, în perioada interbelică, împreună cu cel de pe Republicii nr.11, care a fost deja refăcut de Primărie, în anii precedenţi. Pe acest teren, episcopul ortodox de Oradea, Nicolae Popovici, anunţă în 1939 că doreşte să ridice viitoarea catedrală episcopală ortodoxă a Oradiei. Venirea celui de-l Doilea Război Mondial, respectiv instaurarea regimului comunist a pus capăt acestui proiect. În acest an, Primăria Oradea a alocat suma de 800.000 lei, pentru contractul de „Reparaţii faţade, reparaţii acoperiş, înlocuire tâmplărie imobil str. Republicii nr. 13". Potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii AIO, nici în acest caz nu avem un câştigător, fiind semnalate probleme cu ofertele depuse de firmele interesate.