Săptămâna aceasta, absolvenţii de liceu dau proba de evaluare a competenţelor digitale la Bacalaureat, după ce au trecut de cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. De luni, în hora examenelor intră şi absolvenţii claselor a VIII-a care vor susţine prima probă a Evaluării Naţionale, cea scrisă la limba şi literatura română.

Emoţiile se dublează începând de luni, 22 iunie. În vreme ce colegii lor mai mari vor susţine evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională la Bacalaureat, absolvenţii de clasa a VIII-a vor da prima probă importantă a vieţii, cea scrisă la limba şi literatură română de la Evaluarea Naţională 2015. O zi mai târziu, pe 23 iunie, va urma proba la limba şi literatura maternă, iar pe 24 iunie proba scrisă la matematică. Primele rezultate se vor afişa până pe 26 iunie, la ora 16.00, urmând ca în aceeaşi zi, de la 16.00 la 20.00, să se poată depune contestaţii. Rezultatele finale se vor afişa pe 30 iunie.

Anul acesta în programa de examen pentru limba şi literatura română, au fost introduse "trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere", în condiţiile în care anul trecut se cereau doar trăsăturile genurilor epic şi liric. Alături de ele, elevii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare: romanul, doina şi balada populară, pe lângă cele care erau trecute în programă în anul 2014: schiţa, basmul popular, pastelul, fabula şi nuvela. Mai mult, absolvenţii de gimnaziu vor trebui să înveţe pentru examen din acest an ce roluri joacă, în texte, semnele de punctuaţie (punctul, virgula, două puncte, ghilimelele, linia de dialog, semnul întrebării, semnul exclamării, cratima, punctul şi virgula, linia de pauza), să folosească argumente pentru a-şi susţine preferinţe şi opinii şi să cunoască propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive.

La fel ca la Bacalureat, şi la Evaluarea Naţională din acest an a fost introdusă regula verificării prin sondaj a înregistrărilor audio-video din sălile de examen, după fiecare probă. Până anul trecut, imaginile erau verificate doar acolo unde existau plângeri sau suspiciuni.

În concluzie, prin introducerea în programă a acestor noutăţi, examenul va fi mai greu, dar în rezultatul final va conta mai mult gradul de dificultate al subiectelor care vor fi extrase.