Pentru că nu este într-o situaţie financiară fericită, Universitatea din Oradea continuă să caute metode de eficientizare. Săptămâna trecută au fost postate pe site-ul instituţiei primele propuneri de eficientizare, unele care ar putea să stârnească nemulţumirea universitarilor care au funcţii de conducere. Tocmai de aceea, măsurile au fost considerate "ciorne" şi retrase cu rapiditate de pe internet. 

Atât cât s-a putut observa, măsurile prevedeau reducerea numărului facultăţilor de la 15 la 11, stabilirea numărului minim de studenţi pe facultate la 600 şi, implicit, reducerea numărului de decani, prodecani şi şefi de departamente. Printre altele, se recomanda unirea Facultăţii de Ştiinţe cu Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, a Facultăţii de Arte cu cea de Litere şi a Construcţiilor şi Arhitecturii cu Protecţia Mediului.

"Aceea era doar o variantă de lucru. În februarie se vor analiza toate aceste proiecte, iar în martie se va decide. Vrem să ajungem la un echilibru pornind de la ideea că nu trebuie distrus ce este bun. Trebuie luate în calcul performanţele educaţionale, performanţele în cercetare şi eficienţa financiară. Acestea sunt criteriile după care ne ghidăm. Dacă am avea o reţetă, ar fi minunat", a spus, pentru Crişana, rectorul Constantin Bungău, care consideră că vina cea mai mare pentru situaţia în care este Universitatea din Oradea este a Ministerului Educaţiei: "finanţarea corectă a învăţământului superior ar rezolva aceste probleme. Totuşi, de trei ani de când strângem cureaua, indicatorii financiari sunt mai buni în 2015".

Întrebarea care se pune este dacă schimbările care se vor face la Universitatea din Oradea sunt cauzate de proasta administrare a bugetului, de risipă, sau din cauza banilor puţini primiţi cu întârziere de la Minister, din cauza sărăciei. Dacă sunt din risipă, cu un management bun, situaţia este remediabilă, dacă sunt din sărăcie, prăbuşirea ar putea continua.