Pe parcursul a șapte luni, din octombrie 2022 până în aprilie 2023, cele trei unități de învățământ preșcolar din Beiuș - Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț˝, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ - au derulat proiectul local „Împreună pentru cei mici˝. Cu un grup-țintă format din 100 de preșcolari și 27 cadre didactice, proiectul s-a desfășurat sub forma unui schimb de experiență în domeniul educației școlare, care a condus la dobândirea de cunoștințe și competențe pentru personalul implicat in domeniul școlar.

Mai multe detalii despre acest demers comun al celor trei instituții școlare beiușene ne-a oferit prof. Mariana Petruse, coordonatoarea de proiect din cadrul unității inițiatoare, Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț˝ Beiuș: „Acest proiect s-a adresat profesorilor pentru învățământ preșcolar de la unitățile școlare din municipiul Beiuș, interesate de dezvoltarea profesională, schimb de experiență și transfer de bune practici. Scopul nostru a fost acela de a cunoaște toate aceste practici bune, de a le integra și utiliza în activitățile cu copiii și de a lărgi spectrul instrumentelor și metodelor pedagogice la nivel local. Ariile de activitate ale celor trei parteneri se completează reciproc, deoarece toți își doresc integrarea copiilor și prevenirea abandonului școlar, pentru dezvoltarea continuă a competențelor individuale, dedicate planificării carierei˝.

Cât privește obiectivele proiectului local „Împreună pentru cei mici˝, acestea au fost: învățarea și experimentarea unor metode de educație printr-o prismă diferită de a noastră; depășirea zonei de confort, creșterea stimei de sine, împrumutarea metodelor de lucru învățate și adaptarea acestora grupa la care predăm; formarea unor legături de colaborare și prietenie între colaboratorii din cadrul schimbului de experiență.

Pentru atingerea acestor obiective, echipa de proiect de la instituția inițiatoare, formată, pe lângă coordonatoarea Mariana Petruse, din profesoarele Mariana Costea – directoarea Grădiniței cu Program Prelungit „Floare de Colț˝, Edittha Mladoniczky și Florina Nistor, împreună cu echipele de implementare din unitățile partenere, a organizat următoarele activități: masa rotundă ˝Excelența sa Dascălul - profesorul modern, strategii și practici˝, simpozionul „Valențe educative - Ghid de bune practici˝, prezentarea intitulată ˝Exemple de bune practici˝ și dezbaterea cu tema ˝Integrarea cu succes a copiilor cu CES în învățământul de masă˝. După cum preciza prof. Mariana Petruse, toate întâlnirile s-au desfășurat în format fizic, cu participarea tuturor educatoarelor din cele trei unități școlare de nivel preșcolar beiușene.

Activitatea care a marcat finalizarea cu succes a proiectului local „Împreună pentru cei mici˝ a avut loc pe 9 mai, la Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț˝. În cadrul unei mese rotunde la care au participat cadrele didactice grupul-țintă, a fost prezentat un album cu aspecte de pe parcursul proiectului și au fost schimbate impresii despre impactul acestuia asupra participanților. De altfel, văzând succesul de care s-a bucurat prima ediție a proiectului „Împreună pentru cei mici˝, coordonatoarea Mariana Petruse promite extinderea acestuia în 2024:

„Cu mândrie, bucurie și împlinire, am ajuns la finalul proiectului «Împreună pentru cei mici», proiect care și-a propus transformarea competitivității în colaborare.

Am împărtășit experiențe minunate, experiențe de viață, de învățare, ne-am cunoscut și am legat prietenii ce vor sta la baza unor noi colaborări. Cred că toată lumea s-a simțit mulțumită și îmbogățită profesional.

Vă mulțumesc, la rându-mi, pentru implicare și pentru experiențele trăite alături de voi pe parcursul derulării proiectului.

Îmi propun să continuăm proiectul și anul școlar viitor, implicând mai multe unități școlare˝.