A devenit o tradiție, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, ca în prima decadă a lunii mai să aibă loc Zilele Școlii, eveniment desfășurat pe parcursul mai multor zile și adresat tuturor elevilor și cadrelor didactice ale unității de învățământ menționate, dar și colegilor acestora din urbe sau din afara ei.

 

Săptămâna trecută, cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” au sărbătorit 137 de ani de învățământ tehnic la Beiuș. Pentru asigurarea forței de muncă necesare atelierelor și prăvăliilor, edilii beiușeni decideau, în anul 1884, înființarea unei școli de meserii. Din anul școlar 1885-1886, această școală a pregătit generații de meseriași, comercianți și specialiști în diverse domenii tehnice. Dezvoltându-se continuu, școala profesională beiușeană asimilează – din anul școlar 1974-1975 – și cursul liceal. Ca o recunoaștere a prestigiului câștigat de-a lungul timpului și a importanței în peisajul școlar național, renumitul așezământ de învățământ ce-l are ca patron spiritual pe martirul unionist Ioan Ciordaș dobândea, în anul 2006, statutul de colegiu tehnic.

Desfășurat pe parcursul mai multor zile, în perioada 8-12 mai, programul dedicat aniversării a 137 de ani de existență a Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” a cuprins mai multe activități cu un evident caracter interactiv. Capul de afiș al zilei de luni, 8 mai, a fost ținut de expoziția tematică „Profilul meu mă reprezintă”, amenajată în cabinetele profesorilor de specialitate, și de activitatea coordonată de prof. Crina Bercovici și intitulată „16 ani de eTwinning în România, 13 ani de când școala noastră lucrează pe platformă”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” numărându-se printre unitățile școlare deținătoare ale etichetei eTwinning School Label 2020-2022.

Tradiționalul pelerinaj la mormântul patronului spiritual al școlii, desfășurat marți, 9 mai, le-a oferit câtorva zeci de elevi ocazia de a afla, de la profesorul de istorie Dan Ispas, detalii referitoare la activitatea lui Ioan Ciordaș, mai ales despre aportul acestuia la făurirea statului național unitar român.

Marți au început și competițiile sportive: sub coordonarea profesorilor Adrian-Ionuț Sabău și Alexandra-Regina Tenko, Consiliul Școlar al Elevilor a organizat campionate de șah, tenis de masă, volei și fotbal. În urma unor partide disputate cu determinarea specifică vârstei, câștigătorii competițiilor menționate au fost desemnați joi, 11 mai. Și tot joi a avut loc activitatea denumită „Erasmus+, oportunități de formare profesională pentru elevii și profesorii școlii”, ocazie cu care directoarea școlii, Claudia-Florina Cighir, directorul adjunct Adrian-Ionuț Sabău și ing. Rodica Monenciu, coordonatoarea proiectelor europene derulate în ultimii ani la nivelul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, au prezentat aspecte din timpul mobilităților desfășurate în străinătate de elevii acestuia.

Desigur, din calendarul activităților aniversare nu puteau lipsi sesiunea de comunicări științifice „Creativitate și inovație în educație” (ediția a XIII-a) dedicată profesorilor și schimbul de experiență pentru elevi „CTIC – Cultură – Tehnică – Inovație – Creativitate”, eveniment ajuns la cea de-a V-a ediție. După cum precizează organizatorii, lucrările prezentate în cadrul celor două activități cu tematică științifică și tehnică vor fi publicate.

La finalul celor cinci zile de sărbătoare, directoarea Claudia-Florina Cighir a concluzionat că ediția din acest an a Zilelor Școlii le-a oferit elevilor de la „Ciordaș” ocazia de a se cunoaște mai bine, de a lega prietenii, de a socializa mai mult decât în timpul programului cotidian. Pe de altă parte, preciza interlocutoarea noastră, unele activități i-au pus pe elevi și profesori în situația de a conlucra, de a înțelege importanța  interdisciplinarității și a efortului în echipă. Mai mult, sublinia prof. Claudia-Florina Cighir, calitatea activităților dedicate Zilelor Școlii le-a confirmat elevilor justețea alegerii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș ca loc unde să se formeze pentru carieră și viață.