Liceul Vocațional Pedagogic ”Nicolae Bolcaș” din Beiuș este una dintre instituțiile de învățământ partenere în cadrul proiectului Erasmus+ de schimb interșcolar intitulat „Grandir avec les écrans” (Crescând cu ecrane”).

Urmând să se desfășoare în perioada 2019-2021, proiectul reunește școli din cinci țări europene – Belgia, Macedonia, România, Spania și Turcia, acestea însumând peste două sute de profesori și circa 2800 de elevi. Cât privește finanțarea europeană, aceasta va acoperi mobilitățile profesorilor (17) și cele ale elevilor (12).

Pentru implementarea cu succes a proiectului, au avut loc, deja, două reuniuni. Prima, desfășurată în Belgia, între 7 și 11 octombrie, care a strâns pe toți coordonatorii naționali, a avut ca scop reorganizarea mobilităților în funcție de calendarul școlar din fiecare țară, fiind, totodată, repartizate sarcinile specifice fiecărei unități de învățământ partenere. Cea de-a doua întrunire a avut loc la București, în 16 octombrie, ocazie cu care au fost clarificate aspecte legate de gestionarea bugetului, diseminarea activităților și buna implementare a proiectului. La activitatea de la București, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a fost reprezentat de profesoara Ioana Iordache, coordonatoarea națională a proiectului.

Elevii participanți la proiectul „Grandir avec les écrans” vor fi selecționați dintre componenții claselor de-a V-a, iar mobilitățile acestora se vor derula pe parcursul anului școlar 2020-2021, în Macedonia și Spania. Cât privește profesorii, aceștia vor participa la mobilități găzduite de toate cele patru țări de proveniență a partenerilor, activitățile urmând să se desfășoare în perioada 2019-2021. După cum precizau reprezentanții Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, limba folosită pe parcursul tuturor activităților din cadrul proiectului Erasmus+ „Grandir avec les écrans” va fi franceza.

Beiușenii vor găzdui două activități, una în luna septembrie a anului viitor și anume o reuniune a coordonatorilor, cu scopul de a întocmi un raport intermediar, iar a doua în noiembrie 2020, dedicată profesorilor și elevilor, prilej cu care, la Beiuș vor sosi partenerii din Macedonia și Spania.

După cum declarau coordonatoarea locală a proiectului, prof. Ioana Iordache și directorul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, prof. dr. Lucian Ropa, scopurile participării la acest proiect sunt: evidențierea beneficiilor utilizării instrumentelor media, fără să le excludă din cotidian; avertizarea asupra folosirii lor în exces și prezentarea alternativei de petrecere a timpului liber în absența gadget-urilor. În acest sens, toate mobilitățile, în special cele care îi vizează pe copii, vor cuprinde ateliere sportive, artistice, lingvistice, de teatru și muzică, activități bazate pe interacțiunea directă dintre participanți. În plus, la final vor fi realizate un ghid și o aplicație dedicate elevilor, părinților și cadrelor didactice, care să le ofere informații despre utilizarea ecranelor: televizoare, jocuri video, smartphone-uri, tablete, internet sau rețele sociale.