Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta - Dezvoltare profesională într-un mediu multicultural
Colegiul salontan își mărește numărul dascălilor cu experiență Erasmus+ în formarea internațională. În cadrul unei mobilități Erasmus+, în Barcelona, o echipă formată din trei profesoare din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș” Salonta a descoperit, în luna aprilie 2023, cum noile tehnologii TIC revoluționează educația.
„Educația modernă se bazează pe tehnologie pentru a transforma procesul de învățare și a pregăti elevii pentru lumea digitală în continuă schimbare. Unul dintre proiectele-cheie care facilitează această tranziție este programul Erasmus+, care oferă oportunități de învățare internaționale și interculturale pentru studenți și profesori din întreaga Europă”, ne-a declarat prof. Adina Harizomenov.
Pentru a explora potențialul noilor tehnologii în educație, în urma unei selecții organizate la nivelul unității de învățământ, profesoarele Adina Harizomenov, Roxana Ilieș și Claudia Vlad au participat recent la un curs Erasmus+ intitulat „ICT Tools for Education” (Instrumente TIC pentru Educație) în minunatul oraș Barcelona, din Spania. „A fost o experiență captivantă și inovatoare, care ne-a oferit oportunitatea de a descoperi noi metode și tehnologii în pedagogia modernă. Programul de formare a avut loc pe parcursul a cinci zile, în prima săptămână din aprilie, și a fost organizat de o echipă internațională de experți în domeniul educației și tehnologiei (Shipcon Group), care ne-au ghidat într-o călătorie interactivă și practică prin lumea tehnologiilor TIC aplicate în educație. Participanții la curs proveneau din diferite țări europene (Austria, Estonia, Finlanda, Lituania, Portugalia), ceea ce a creat o atmosferă multiculturală și stimulantă, în care am avut ocazia să împărtășim experiențe inedite și să învățăm unii de la alții”, ne-a declarat prof. Claudia Vlad.
Cursul a fost structurat într-un mod interactiv și practic, combinând sesiuni teoretice cu exerciții practice. Participanții au avut ocazia să lucreze în echipe, să creeze și să partajeze resurse digitale, să experimenteze diferite instrumente TIC și să dezvolte proiecte de învățare bazate pe tehnologie. S-au abordat instrumente deja cunoscute de către cadrele didactice, cum ar fi Google Classroom, Kahoot, Mentimeter sau Padlet, dar s-au experimentat și diverse aplicații inovative, precum Blooket, Quizlet, Plickers, Jeopardy. Cursul s-a concentrat pe utilizarea acestor instrumente într-un mod creativ pentru a sprijini procesul de învățare și a îmbunătăți experiența de predare în clasă.
Această experiență benefică procesului educațional salontan a fost posibilă și prin aportul remarcabil al echipei de proiect Erasmus+ de la nivelul Colegiului Național „Teodor Neș” Salonta, formată din prof. Illyes Lajos Demeter (responsabil de proiect), prof. Dana Canahai, ec. Gabriela Hudișteanu și prof. Florentina Galea, directoarea instituției de învățământ. Totodată, profesorii și elevii salontani sunt susținuți în cadrul acestui proiect educațional de profesionalismul doamnei Angelica Anghel, expert VET în ANPCDEFP, precum și de numeroșii colaboratori din Cipru și Spania.
Prof. Roxana Ilieș
Andrei Ovidiu Petrache
Comentarii
Nu există nici un comentariu.