De la începutul acestui an, Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" din Oradea desfăşoară un proiect european care are ca scop dezvoltarea cunoştinţelor, a abilităților şi capacităților la limba și literatura română și matematică.

Intitulat "Performanțe crescute pentru elevii din învățământul preuniversitar" proiectul îi are ca îndrumători pe profesorii Monica Muscaş, de la Colegiul Tehnic "Traian Vuia", şi pe Viorel Muscaş, de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr". "Prin conceptul de "competență" se înțelege ansamblul format din cunoștințe, abilități-capacități-aptitudini și atitudini, care depășește cu mult noțiunile de "cunoștințe" și "obiective",  cu care operăm la școală în prezent. În acest scop fiecare copil se autentifică pe portalul proiectului www.miculprint.eu, unde cu ajutorul personajului Micul prinț din povestea omonimă a scriitorului Antoine de Saint-Exupéry, călătoreşte pe planetele libertății, mobilității, relațiilor, colaborării, competenței şi culturii, în vederea îmbunătățirii competențelor la limba și literatura română și matematică", susţine prof. Viorel Muscaş. Proiectul este atractiv şi pentru că fiecare zi în care copiii participă la program este răsplătită cu o masă caldă oferită gratuit.

"Recuperez materia, dacă rămân în urmă!"

Manageriat de prof. Ioan Vlașin, proiectul s-a realizat cu sprijinul directorului de la "Aurel Lazăr" Ioan-Vasile Micu, fiind apreciat de elevi. "Programul este important pentru că aici am învățat lucruri noi, pe care încă nu le-am învățat la școală, pentru că îmi oferă șansa de a lucra prin intermediul unui site nemaiîntâlnit şi pentru că pot să rezolv diferite situații și am posibilitatea să socializez cu colegii", susţine Marin Codrin, elev în clasa a VIII-a. O altă componentă importantă a programului o reprezintă recuperarea materiilor la care, din diferite motive, elevii au rămas în urmă. "Am venit la programul Micul Prinț pentru că am rămas puțin în urmă la matematică, iar acest program m-a făcut să învăț mai bine, prin exercițiile realizate", spune Giulia Turcuț, elevă în clasa a VI-a, care este completată de o altă colegă: "Am ajuns în acest program la îndemnurile colegilor. Sunt foarte mulțumită, m-a ajutat să recuperez mare parte din materie". Proiectul este realizat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Olt, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.