Inițiatoarea acestui proiect, prof. de arte plastice Monica Debreczeni, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, a antrenat elevii la descoperirea talentelor și abilităților, necunoscute încă...

Ieșind din sfera orelor de desen, inițiatoarea a „incitat” elevii să creeze imagini desenate care să oglindească stări sufletești, idei, gânduri și vise. Pentru a da o notă de seriozitate în concurs, au fost antrenați și profesori de alte specialități: Viorica Vâtcă, Educație tehnologică, Anca Cazan, Biologie, Andreea Lazăr, Limba engleză, Andrea Ciavoi, învățământ primar, ing. Mihaela Gal, de la Clubul Copiilor.

Participarea cadrelor didactice de alte specialități într-un „dialog” interdisciplinar a determinat o schimbare pozitivă în cadrul comunităților educaționale locale și județene, având ca obiectiv promovarea valorilor sistemului educațional românesc. S-a urmărit apropierea și dialogul educațional între cadrele didactice și implicarea lor în activități comune, creând un cadru atractiv de învățare și formare pentru elevi. Acest proiect armonizează relațiile dintre elevi, părinți, profesori, comunitatea locală și județeană, promovează interesul pentru valorile universale, pentru artă, frumos, dezvoltă sensibilitatea și respectul pentru actul de cultură. Finalizarea acestui proiect s-a realizat prin expoziții, unde lucrări selectate de un juriu competent, alcătuit din profesori de specialitate de la școlile participante, sunt afișate spre vizionare de publicul larg. Concursul s-a adresat elevilor din ciclul gimnazial și liceal. La această ediție pentru faza județeană au participat 119 lucrări, provenite din 16 școli. În urma jurizării, au fost premiate 30 de lucrări, expuse la Biblioteca orășenească „Octavian Goga”, parteneră în proiect. În prezența elevilor, a părinților și a cadrelor didactice, vineri, 24 mai, a avut loc vernisajul, ocazie prin care bibliotecara Tamara Urs Hadadea, posesoarea unei vaste culturi și a unei sensibilități artistice, a încântat auditoriul cu viziunea sa privind interpretarea fiecărei lucrări, dând valoare compozițiilor din desene. S-a detașat lucrarea elevei Denisa Maria Buda, din clasa a VI-a, de la Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, care uimește prin complexitatea și cromatica lucrării, precum și prin viziune. Din informațiile primite de la premiantă și de la prof. Gabriela Sim, care a îndrumat-o, am aflat că, prin talentul nativ, dezvoltat în timp, eleva a devenit un mic „Picasso”, care, cu siguranță, va confirma în viitor. O statistică evidențiază școlile premiate, astfel: Colegiul Național „Emanuil Gojdu Oradea – 6 lucrări; Școala gimnazială „Avram Iancu” – 3 ; Liceul Reformat „Lorantffi Zsuzsanna” - 2; - Șc. Gimnazială Tileagd – 3; Șc. Gimnazială „Lonyai Tivadar” Sântion - 1; Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”Oradea - 2 ; Colegiul Tehnic Vadu Crișului - 2; Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd - 3 ; Școala gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea - 4 ,Școala gimnazială nr. 11 Oradea - 1; Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” Oradea - 1, Liceul „Don Orione” - 1.

De la școala organizatoare, Liceul Teoretic „Constantin Șerban”Aleșd, au fost premiați: Clara Natalia Morong, clasa a VIII-a, premiul I; Roxana Raț, clasa a VI-a, premiul I; Andreea Tanco, clasa a VII –a, mențiune. 

Pentru ca aceste frumoase și valoroase desene să fie vizionate de cât mai mulți cetățeni, OTL Oradea le va afișa pe mijloacele de transport din municipiu. De asemenea, expoziția, fiind itinerantă, va fi expusă și în alte locații publice.