Universitatea din Oradea este gazdă a întâlnirii de lucru a Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), instituție ce joacă un rol fundamental în evaluarea și ierarhizarea universităților din România.

Întrunirea, la care au participat: prorectorul prof. univ. dr. habil. Sorin Borza, membri ai Senatului universității, reprezentanți ai școlilor doctorale și decani de la Universitatea din Oradea, delegați ai CNSPIS din toată țara, a fost deschisă de prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea. Prorectorul universității gazdă a vorbit, pe scurt, despre cât de importante sunt rankingurile academice pentru învățământul superior din România.

Președintele CNSPIS, Vasile Strat - decanul Bucharest Business School și conf. univ. dr. la Catedra de Statistică și Econometrie a Academiei de Studii Economice din București, a precizat că instituția pe care o reprezintă urmărește indicatorii statistici ce privesc învățământul superior românesc. „În ultima perioadă a devenit foarte importantă expunerea internațională a universităților. Asta se traduce prin creșterea în rankinguri universitare internaționale”, a mai spus Vasile Strat.

În prima parte a întrunirii CNSPIS, prof. univ. Radev Deyan, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Sofia, a prezentat cum se face evaluarea și ierarhizarea instituțiilor universitare din Bulgaria. Principalele criterii de evaluare aplicate instituțiilor academice sunt: predarea și învățarea, cercetarea științifică, dezvoltarea sustenabilă, serviciile oferite de universități, prestigiul de care se bucură acestea, carierele urmate de absolvenții lor. „Din comunism încoace, educația în Bulgaria nu s-a schimbat prea mult. Aceiași oameni, predau aceleași lucruri. Aderarea la Uniunea Europeană ne-a pus față în față cu nivelul învățământului universitar din alte țări. Azi se încearcă mobilizarea învățământului universitar spre performanță”, a mai declarat tânărul profesor de la Universitatea din Sofia.

În a doua parte a întâlnirii de vineri și în ziua de sâmbătă, reprezentanții CNSPIS vor mai discuta despre aplicarea metarankingurilor în învățământul academic românesc; metodologie, scopuri, ierarhii universitare.