Universitatea din Oradea este singura instituţie academică din ţară implicată într-un studiu internaţional privind drepturile copiilor.

„De Ziua universală a drepturilor copilului, 20 noiembrie, prezentăm datele celui mai nou studiu internațional în cadrul căruia copiii școlari de 8-13 ani sunt întrebați despre experiențele și părerile lor, studiu realizat în România de Universitatea din Oradea, Școala Doctorală de Sociologie și finanțat de Fundația Botnar din Elveția”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sergiu Bălțătescu, de la Universitatea din Oradea.

Potrivit studiului, doar puțin peste jumătate dintre copiii intervievați sunt foarte sau total de acord că drepturile lor sunt respectate în România, iar procentul scade cu vârsta. 53% din copiii intervievați au auzit de Convenția cu privire la Drepturile Copiilor. De asemenea, doar 56% dintre copiii intervievați sunt foarte convinși sau total convinși că drepturile lor sunt respectate în România. Cu vârsta, procentul celor cu această părere pozitivă scade sub 50%.

Rezultatele arată faptul că mulți dintre copiii români sunt conștienți de eșecurile adulților și ale instituțiilor abilitate în protejarea drepturilor lor. În același timp, rezultatele indică nevoia unei activități mai intense de informare și conștientizare a copiilor, încă de la vârstele mici, asupra drepturilor pe care le au.

Doar puțin peste 50% dintre copiii români școlari cu vârste între 8 și 9 ani afirmă că știu ce drepturi au, procentul crescând semnificativ cu vârsta până la aproximativ 80% din cei de 12-13 ani.

„Per ansamblu, 53% din copiii intervievați au auzit de Convenția cu privire la Drepturile Copiilor. 26% afirmă că nu au auzit, iar 21% nu sunt siguri. Doar 56% dintre copiii intervievați sunt foarte sau total convinși că drepturile lor sunt respectate în România. Cu vârsta, procentul celor cu această părere pozitivă scade sub 50%, a declarat Sergiu Băltăţescu.

Datele au fost culese de o echipă de cercetători și studenți de la Universitatea din Oradea, Școala Doctorală de Sociologie, în cadrul proiectului „Bunăstarea copiilor din România”, finanțat de Fundația Botnar din Elveția.

Cercetarea s-a desfășurat în paralel în peste 35 de țări de pe tot globul în cadrul proiectului internațional „Lumile Copiilor. Sondajul Internațional privind Bunăstarea Copiilor (ISCWeB) – Valul al treilea”, finanțat la nivel global de Fundația Jacobs.

Studiul, urmărind culegerea de date reprezentative asupra vieții zilnice a copiilor, a activităților zilnice și asupra percepțiilor și evaluărilor pe care le au asupra propriilor lor vieți, s-a desfășurat în țara noastră pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 3.500 de copii din clasele a doua, a patra și a șasea, în perioada aprilie-septembrie 2019.