Cadrele didactice se întorc în școli odată cu suspendarea grevei și urmează etapele firești: încheierea situației școlare și probele de la Evaluare și Bacalaureat, a declarat ieri ministrul Educației, Ligia Deca. O parte dintre profesorii din teritoriu i-au acuzat pe liderii de sindicat că au trădat, punând capăt grevei.

Guvernul a adoptat luni două ordonanțe de urgență cu privire la Educație.

„Prima ordonanță de urgență se referă la creșterile salariale, care pe medie sunt peste 25%. Este de remarcat că, pe mecanismul pe care ordonanța îl pune în practică, vorbim despre creșteri procentuale mai mari pentru debutanți. O a doua chestiune importantă se referă la garanțiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului sau al asistentului universitar plecând de la minimum salariul mediu brut pe economie”, a declarat Ligia Deca la finalul ședinței de Guvern.

Conform acesteia, Guvernul a adoptat și o ordonanță privind acordarea de prime pentru cariera didactică și pentru cariera profesională pentru personalul nedidactic.

„Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sume forfetare, adică la dispoziția cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipament IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli. Prima se acordă într-o singură tranșă, prima este în luna octombrie a acestui an și sumele vor putea fi utlizate în anul școlar 2023-2024”, a explicat ministrul.

Suma va fi acordată anual până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene.

Prima de carieră profesională acordată personalului nedidactic este în valoare de 500 de lei și va fi acordată tot anual în luna octiombrie.

Bugetul măsurii de susținere a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioadă de 5 ani, iar bugetul anual este în jur de 400 de milioane de lei.

„În acest moment, odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal, urmând ca să urmeze toate etapele firești: încheierea situației școlare, Evaluarea Națională care începe cu probele scrise de luni, 19 iunie, și apoi probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cu echivalarea probelor de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, a mai spus Ligia Deca.

 

Liderii de sindicat, mesaj către profesori: nu am trădat!

Criticați de o parte a profesorilor din teritoriu, liderii sindicatelor susțin că decizia privind suspendarea grevei din sistemul de Educație nu reprezintă o trădare. Anunțul a fost făcut luni în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, și Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret.

„Decizia de suspendare a fost luată în urma unei ședințe cu liderii din teritoriu, este decizia liderilor județeni care ne-au spus clar că, dacă aceste lucruri se întâmplă, oamenii, într-un procent foarte mare, pentru că mai sunt și nemulțumiți, intră la clasă, acesta este adevărul”, au spus reprezentanții sindicatelor.

Unii profesori ar dori să continue greva, fiind nemulțumiți de oferta Guvernului. Acțiunea de protest se poate relua în momentul în care angajamentele nu vor fi respectate, au avertizat sindicaliștii.

„Anul 2024 este an electoral, vom fi cu ochii pe ei”, a explicat Marius Nistor.

În doar câteva ore, postarea de pe pagina FSLI România care anunța încetarea grevei, strânsese peste 300 de comentarii, majoritatea negative. „Care sunt cei 51 de lideri județeni care au votat pentru revenirea la catedră? De ce este votul secret? Doar nu votează pentru ei, ci în numele nostru! Avem dreptul să știm ce se hotărăște în numele membrilor de sindicat, cel puțin. Semnalele și procentele din țară se bat cap în cap cu declarațiile sindicatelor. Este caz penal. Vom cere consultări juridice și vă vom acționa în instanță”, a scris una dintre profesoare, în timp ce alta cerea ca dascălii să părăsească masiv sindicatele „trădătorilor”.

„Vine perioada concediilor, liderii de sindicat se duc osteniți la refacere. Prima greva serioasa din ultimii 10 ani, v-ați bătut joc de membri. Proști sunt ăia care vă plătesc indemnizațiile”, a scris un alt cadru didactic.