Cunoaşterea tradiţiilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce - Învăţământ şi generozitate
În aceste zile, în oraşul nostru, se află un grup de elevi şi cadre didactice de la şcolile româneşti din Maramureşul Istoric, partea ucraineană de astăzi, în cadrul celei de-a X-a ediţii a proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: "Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor României şi Ucrainei, prin schimburi culturale reciproce, de elevi şi cadre didactice".
60 de elevi şi cadre didactice din satele româneşti din Maramureşul Istoric, partea ucraineană de astăzi (Plăiuţ, Biserica Albă, Apşa de Jos, Apşa de Mijloc, Strâmtura, Bouţu Mic etc.) se află, în perioada 26 iunie - 5 iulie, la Oradea. Liderul grupului este dr. Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia "Dacia". Până în prezent, oaspeţii noştri au participat la o serie de activităţi recreative în Băile Felix, au vizitat obiective culturale şi istorice ale municipiului Oradea şi au luat parte la acţiuni privind identificarea unor colaborări viitoare pe teme de învăţământ, în folosul instituţiilor şcolare din cele două ţări. Unul dintre cele mai emoţionante momente pentru membrii grupului a fost participarea la slujba vecerniei de la Biserica Ortodoxă Sfânta Treime din Oradea, unde au fost primiţi cu multă căldură şi dragoste de preoţii Ioan Marian şi Laurian Lucian. Tot aici, a avut loc şi un moment festiv, prilejuit de înmânarea diplomei jubiliare a proiectului. Luni dimineaţă, grupul a vizitat Biserica Sfântul Apostol Andrei din municipiu, iar seara au participat, în Sala Mare a Primăriei Oradea, la lansarea celor mai recente numere ale revistei Familia Română, precum şi ale ziarului APŞA. Printre oaspeţii prezenţi la eveniment s-au numărat Ilie Gherheş, de la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad - filiala Satu Mare şi prof. univ. dr. Vasile Timiş, fost secretar de Stat în Ministerul Culturii. Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene "Petre Dulfu" Baia Mare, a avut, cu această ocazie, un cuvânt electrizant pentru românii din Maramureşul Istoric şi pentru tinerii de la Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni - Oradea (ASEB). În cadrul manifestării, dr. Ion Botoş, preşedintele Fundaţiei Dacia - Maramureşul Istoric, a prezentat cel mai proaspăt număr al Ziarului Apşa, ziar care găzduieşte în conţinutul lui trei articole referitoare la judeţul Bihor: Sărbătorirea Zilei Unirii Barasabiei cu România, la 27 martie (o fotocronică cu poze realizate de Gheorghe Petrila), un articol referitor la lansarea cărţii „Bucovina noastră - antologie istorică" la Marghita, precum şi un articol dedicat comemorării profesorului Constantin Mălinaş la Popeşti, în primăvara acestui an. Din partea gazdelor au fost prezenţi: Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa, Vasile Ilica, veteran de război şi scriitor, şi Eugen Cosma, expert BRECO (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea). Au mai luat cuvântul: ing. Jan Bonca, managerul de la Metalurgica, Victoria Ardelean, poet popular, Ion Mînăscurtă, preşedintele ASEB Oradea, şi Viorica Cherteş, preşedinta Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea (AFOREO).
Astăzi, 3 iulie, de la ora 9.15, grupul din Maramureşul Istoric va vizita Universitatea din Oradea, iar mâine, 4 iulie, Episcopia Ortodoxă a Oradiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.