Debutul noului an şcolar în Bihor - Speranțe, dar și avertizări
Atmosferă de sărbătoare cu ocazia începutului noului an școlar. Soarele, veselia, emoțiile și speranțele, florile și culorile au umplut din nou curțile școlilor din tot județul Bihor. La Liceul de Arte, anul 2021 este primul din istorie în care fiecare clasă are o sală proprie în care să-și desfășoare activitatea, asta cu toate că are 10 clase în plus față de anul trecut.
În Bihor, în ultimii ani (cu câteva excepții), școala a început fie pe ploaie, fie într-o atmosferă friguroasă. Nu a fost însă cazul anul acesta, soarele și temperatura fiind potrivite pentru festivități. Norii au fost însă prezenți în discursurile autorităților care au subliniat că bucuria regăsirii și a învățării față în față atârnă de un fir de ață și că de părinți, profesori și copii depinde dacă învățământul trece în on-line sau continuă în format fizic.
La Liceul de Arte, la festivitatea de deschidere au fost prezenți, printre alții, pe lângă directoarea Mihaela Bondor, Buna Boglarka-Krisztina - inspector şcolar de specialitate pentru Arte, Cosmina Balint - consilier educativ, Adrian Popa de la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și preotul Vasile Popa.
Prima care a luat cuvântul și a moderat întregul eveniment a fost directoarea Mihaela Bondor: „Fascinația debutului anului școlar nu poate fi modificată de niciun context. Chiar dacă a fost dificil pentru toată lumea, școla noastră a reușit să câștige, prin elevii și profesorii ei, peste 600 de premii la concursuri și competiții în domeniul muzicii, al artelor și al culturii generale. Prin proiectul ROSE am reușit să dotăm școala cu 52 de laptopuri și am primit 20 de calculatoare prin donații. Toate clasele au fost pregătite prin eforturile proprii. Le mulțumesc părinților și profesorilor pentru implicare”.
Inspectorul şcolar de specialitate pentru Arte a felicitat conducerea școlii pentru buna organizare. „Viitorul începe în această frumoasă zi de septembrie. Este firesc ca orele să se desfășoare cu prezență fizică, dar pentru asta trebuie să ne implicăm cu toții”, a spus Buna Boglarka-Krisztina care a fost completată de Cosmina Balint: „perioada pandemică prin care am trecut ne-a învățat să prețuim aceste momente”.
La Liceul de Arte, noul an școlar a început cu 970 de elevi, 40 de clase, din care 24 în limba română și 16 în limba maghiară. Cu 10 clase în plus față de anul trecut.
Bine de știut!
În noul an şcolar, elevii vor merge la şcoală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, iar după depăşirea acestei rate de infectare toate cursurile vor trece în online.
Când apare un caz pozitiv de Covid-19 într-o clasă, în cazul învăţământului preşcolar şi de clasele până la a şasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar pot reveni din ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă rezultatele sunt negative. În plus, purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, în curtea şcolii, cu excepţia festivităţilor şcolare. Atunci masca este obligatorie, iar timpul activităţii este limitat la o oră şi jumătate.
La nivel național, 7.200 de elevi nu au mers luni la școală. Peste 4.700 din cauza problemelor de infrastructură, iar alți 2.400 din cauza ratei mari de infectare din localitățile lor. În Bihor nu au existat astfel de probleme.
Conform Ministerului Educaţiei semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri și se va încheia pe 22 decembrie. Semestrul al II-lea va avea 20 de săptămâni de cursuri și se va derula între 10 ianuarie 2021 şi 10 iunie 2022. Prima vacanţă va fi pentru învăţământul preşcolar şi primar (25-31 octombrie), urmată, pentru toți elevii, de vacanţa de iarnă (23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022), vacanţa de primăvară (15 aprilie 2022 - 1 mai 2022) şi cea de vară, din 11 iunie.
În noul an școlar programul „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 - 14 aprilie, perioadă în care vor avea loc fazele naţionale ale olimpiadelor.
Ca în anii precedenți, pentru clasele terminale din învăţământul liceal (clasa a XII-a, clasa a XIII-a seral şi frecvenţă redusă), anul şcolar se va încheia mai repede, mai exact pe 27 mai 2022. Evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a a fost programată pentru perioada 14-17 iunie, iar examenul de bacalaureat se va susține între 6 și 23 iunie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.