După cum ne-au obișnuit în ultimii ani, cei de la Școala Gimnazială nr. 1 Roșia sunt implicați în mai multe proiecte educaționale, printre acestea numărându-se și cel denumit „Green Bridge for future”, de tip Erasmus+ (Educație școlară, Acțiunea Cheie 2, Proiect de parteneriat pentru cooperare la scară mică cu numărul de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099).

Proiectul derulat de Școala Gimnazială nr. 1 Roșia (unitatea coordonatoare), în parteneriat cu Instituto Comprensivo „Donato Bramante” (Fermignano, Italia) și Gül Çetin Kaur Anatolian High School (Kumluca, Turcia), are o durată de implementare de 18 luni - din martie 2022 până în septembrie 2023 - și un buget de 60 de mii de euro. Cât privește grupul țintă al proiectului Erasmus+ „Green Bridge for future”, acesta este format din 50 elevi și 14 profesori de la cele trei școli menționate.

Recent, șase elevi și doi profesori de la Școala Gimnazială nr. 1 Roșia au participat la prima mobilitate din cadrul proiectului, activitate care s-a desfășurat la începutul lunii octombrie în Italia, gazde fiind partenerii de la Istituto Comprensivo „Donato Bramante” din Fermignano.

Detalii despre rezultatele mobilității din Peninsulă ne-a oferit prof. Valentina-Gela Silaghi, directoarea școlii din Roșia și membră în echipa de proiect: „Elevii au fost implicați în activități diverse ce au vizat protecția mediului, au legat prietenii și au conștientizat importanța ieșirii din zona de confort pentru descoperirea diversității spațiului european.

În cadrul mobilității, elevii școlii noastre au participat la numeroase acțiuni educative, la Instituto Comprensivo Donato Bramante având loc schimburi de experiență între sistemele educaționale din școlile partenere, acestea fiind și o oportunitate pentru elevi de a-și îmbunătăți competențele lingvistice.

Vizitarea unor arii protejate precum Riserva naturale del Furlo sau zona litorală rezervată a orașului Pesaro le-a oferit elevilor noștri ocazia să-și consolideze convingerile referitoare la importanța păstrării biodiversității și la impactul poluării asupra mediului, iar prin contactul cu obiective culturale de genul celor văzute la Urbino, de unde provine unul dintre titanii Renașterii, pictorul și arhitectul Rafael Sanzio, ei și-au lărgit orizontul cunoașterii.

În concluzie, a fost o experiență minunată pentru toți participanții la mobilitate, dar și o primă deschidere europeană a școlii noastre, motive pentru care țin să le mulțumesc tuturor colegilor din echipa de proiect: responsabila Diana-Eliza Gherlea și membrii Maria Ujoc, Dana-Cosmina Lungu și Florentin-Ionel Ciuhandu”.