Emoţiile şi stresul s-au evaporat cu rapiditate pentru o mare parte din cei 5.490 de absolvenţi din Bihor care au susţinut prima probă scrisă, ieri, la Bacalaureat. Au reînceput însă atunci când profesoarele au scris pe tablă subiectele, transformându-se, pentru unii în euforie, pentru alţii în dezamăgire. 

La Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" cadrele didactice şi colegii au făcut trecerea concurenţilor de la stres la relaxare, iar coala albă, aşternută pe bancă, a aşteptat răbdătoare să fie umplută cu idei. Emoţiile nu i-au putut urmări trei ore aşa că, până la urmă, ceea ce au ştiut a rămas pe foaie.

La poarta şcolii, doi elevi care îşi pierduseră buletinele au aşteptat patru colegi ca să-i recunoască, confirmând că sunt de la aceeaşi şcoală prin declaraţii pe propria răspundere. Mai greu, dar au ajuns şi ei în săli. Coridoarele şcolii erau liniştite, se auzeau doar vocile profesoarelor care explicau cum trebuie scrise corect datele personale. 364 de elevi de la patru şcoli au dat proba scrisă la limba şi literatura română la "Iosif Vulcan".   

Prea uşor ca să merite să furi!

La fel ca la Evaluarea Naţională, subiectele au fost catalogate de profesori şi elevi ca fiind uşoare. Pentru fiecare din cele trei subiecte s-au dat câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu. La primul subiect elevii au primit un text din Lucia Demetrius - Trei generaţii, pe baza căruia au avut de rezolvat nouă cerinţe (sinonime, rolul cratimei, mărci ale adresării directe, ilustrarea a două trăsături ale genului dramatic etc.) cu două, până la patru puncte, fiecare. La subiectul II elevii au avut de scris un text de tip argumentativ (care să respecte trei cerinţe) de 150-300 de cuvinte despre importanţa practicării unui sport la orice vârstă. Ultimul subiect a fost puţin mai dificil. Absolvenţilor li s-a cerut să redacteze un eseu de 600 - 900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj într-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda.

Faţă de anii precedenţi, în 2015, la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat subiectele au fost mult mai uşoare, făcând aproape inutile camerele de luat vederi. De ce ar fura cineva dacă oricum va lua notă de trecere?

După proba la limba şi literatura română, de ieri, astăzi, se dă proba scrisă la limba şi literatura maternă. Mâine, elevii vor susţine proba obligatorie a profilului (examen scris), iar pe 3 iulie va urma proba la alegere a profilului şi specializării (scris). Pe 6 iulie, până la ora 12.00, toate şcolile vor afişa rezultatele, urmând ca, în aceeaşi zi, până la ora 16.00, cei nemulţumiţi de note să poată face contestaţii. Pe 10 iulie se vor afişa rezultatele finale.

În 2014, rata de promovabilitate în Bihor, înainte de contestaţii, a fost de 57,85 %, cu 6,65% mai mică decât în 2013.