Ministerul Apărării Naţionale, prin Biroul informare-recrutare al Centrului militar judeţean Bihor, desfăşoară activitatea de recrutare a tinerilor - băieţi şi fete, absolvenţi ai învăţământului gimnazial, liceal cu diplomă de bacalaureat sau viitori absolvenţi ai învăţământului liceal, în vederea şcolarizării în instituţiile militare de învăţământ.

 

Pentru anul de învăţământ 2019-2020, Ministerul Apărării Naţionale vine în întâmpinarea tinerilor din judeţul Bihor cu o ofertă educaţională generoasă. Pentru învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor se fac înscrieri pentru Universitatea Naţională de Apărare "Carol I"- Bucureşti (8 locuri), Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" - Sibiu (264 locuri), Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" - Braşov (184 locuri), Academia Navală "Mircea cel Bătrân" - Constanţa (108 locuri), Academia Tehnică Militară - Bucureşti (219 locuri), Institutul Medico-Militar Bucureşti şi Târgu Mureş - 110 locuri, repartizate astfel: Medicină generală - 40 locuri la Bucureşti şi 50 locuri la Târgu Mureş, Medicină dentară - 10 locuri la Bucureşti, Farmacie - 10 locuri la Bucureşti şi Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti -15 locuri. Se primesc candidaţi absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 30 ani/ 24 de ani pentru aviaţie - naviganţi, împliniţi în cursul acestui an. Termenul limită de finalizare a dosarului este 4 aprilie 2019. Pentru învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari se fac înscrieri la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" - Constanţa (120 locuri), Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" - Piteşti (313 locuri, din care 168 locuri sunt prevăzute la Şcoala Militară de Maiştri Militari și Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică – Sibiu, în situaţia avizării funcţionării acesteia) şi Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" - Boboc, jud. Buzău (245 locuri). Se primesc candidaţi absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 30 de ani, împliniţi în cursul acestui an.
Termenul limită de finalizare a dosarului este 24 aprilie 2019, 15 mai 2019, respectiv 29 mai 2019. Pentru învăţământul postliceal militar de formare a subofiţerilor în activitate - filiera directă sunt disponibile locuri la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" - Boboc, jud. Buzău (76 locuri), Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" - Piteşti (323 locuri) şi la Şcoala Militară de Maiştri Militari și Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică - Sibiu (60 de locuri). Se primesc candidaţi absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 35 de ani, împliniţi în cursul acestui an.
Termenul limită de finalizare a dosarului este 4 iunie 2019, respectiv 12 iunie 2019. Mai sunt disponibile 600 de locuri pentru învăţământul liceal militar, câte 120 de locuri la fiecare din cele 5 Colegii Naţionale Militare: Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", Breaza (judeţul Prahova); Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul", Alba Iulia, (judeţul Alba); Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare", Câmpulung Moldovenesc (judeţul Suceava), Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu", Craiova (judeţul Dolj) şi Colegiul Naţional Militar "Alexandru Ioan Cuza" - Constanţa. Se primesc candidaţi care sunt înmatriculaţi în clasa a VIII-a, care fac dovada promovării evaluării/ testelor naţionale şi care au vârsta de cel mult 16 ani împliniţi în cursul acestui an. Termenul limită de finalizare a dosarului este 8 martie 2019. Învăţământul militar este învăţământ de stat, vocaţional, gratuit, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ. Pentru a participa la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ, candidaţii trebuie să parcurgă următoarele etape: (1) prezentarea la sediul Biroului informare - recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Bihor, în vederea stabilirii contactul iniţial; (2) efectuarea unui examen medical la Spitalul Militar Timişoara; (3) definitivarea dosarului de candidat, la sediul Biroului informare - recrutare; (4) susţinerea probelor de selecţie (evaluare psihologică şi evaluare a aptitudinilor fizice) la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare - Alba-Iulia; (5) participarea la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ. Pentru candidaţii din judeţul Bihor, activitatea de recrutare se desfăşoară la sediul Centrului Militar Judeţean Bihor, situat pe strada Dunărea nr. 2, zilnic, în zilele de luni, miercuri, joi şi vineri, între orele 08.00 - 16.00, iar marţi, între orele 08.00 - 18.30, precum şi la telefoanele 0259 / 434.596 sau 0259 / 417.548.
Detalii suplimentare se găsesc şi pe internet, pe site–ul oficial al Ministerului Apărării Naţionale, la adresa www.mapn.ro.,  www.recrutare.mapn.ro. sau pe adresa de Facebook – Centrul militar judeţean Bihor.