Pentru 5.300 de absolvenți ai clasei a VIII-a din Bihor prima zi a săptămânii viitoare va fi una plină de emoții. Luni dimineața se va susține prima probă scrisă la evaluare națională, examen ce urmează să se desfășoare în nu mai puțin de 125 de centre.

Instalat cu câteva zile înainte de startul examenelor naționale, și în condiții excepționale, cauzate de pandemie, noul șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor pare a se fi adaptat destul de bine la munca din instituție. În prima conferință de la numire a refuzat să vorbească despre realizările sau nerealizările predecesorului admițând totuși că o parte din meritele organizării examenelor naționale îi aparțin. De altfel, și Alin Novac-Iuhas în ultima conferință de presă a vorbit frumos despre Virgil Blage, spunând că este sigur că va fi un șef de inspectorat bun.

Față de anii precedenți, noutatea cea mai mare a examenelor de anul acesta o reprezintă numărul triplu de centre de examen, atât la evaluare națională cât și la bacalaureat. Din cauza pandemiei și a măsurilor de distanțare socială, pentru evaluare națională sunt 125 de centre (anul trecut erau 33) iar pentru bacalaureat sunt 41 de centre (anul trecut au fost 12).

„Avem pregătite 409.000 măști, din care 195 au fost deja distribuite, 13.093 de kituri de igienă sanitară și 310 viziere. Am mai primit 5.000 de kituri de la o asociație și le vom împărți celor care au dificultăți în a purta mască. Fiecare centru de examen beneficiază de termoscaner, după algoritmul un scaner și un asistent medical la 50 de elevi. Toate școlile au un plan de urgență în cazul în care apar probleme cu conexiunea la internet și sală libere în cazul în care apar probleme medicale”, a spus Virgil Blage.

 

Absolvenții au venit la pregătire

Deși condițiile au fost speciale, atât absolvenții de gimnaziu care urmează să dea evaluarea cât și cei care vor da bacalaureatul au urmat cursurile de pregătire.

„În cele 7 zile au participat la pregătire „față în față” 15.900 de elevi de clasa a VIII-a, ceea ce înseamnă o medie de 2.271 pe zi. On-line au fost 14.592, cu o medie zilnică de 2.085 de elevi. La bacalaureat 8.240 de elevi au venit la școală, o medie zilnică de 1.177 iar on-line, 9.778, cu o medie zilnică de 1397”, a spus Virgil Blage.

La examenul de evaluare națională care începe luni, 15 iunie, au fost înscriși în clasa a VIII-a, conform Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), 5.737 de elevi și s-au înscris pentru examen 5.303 (adică 92,67%). Din cei care nu s-au înscris (7,32%), 98 sunt elevi din învățământul special, 112 elevi nu au situația școlară încheiată, 40 sunt corigenți și 184 au optat pentru învățământ profesional dual.

În ceea ce privește bacalaureatul, acesta a început joi, 11 iunie, cu echivalarea competențelor. 

„În cele 41 de centre de examen au fost repartizați 4.694 de elevi. Un număr mare de elevi din seriile anterioare s-a înscris. În Oradea, din 2.511 elevi înscriși în SIIIR, s-au înscris pentru examen 2.472. La Marghita din 393 de elevi înscriși în SIIIR, s-au înscris pentru examen 443, zona Aleșd, Vad, Bratca, Borod, Șuncuiuș – 452 elevi în SIIIR, 541 înscriși la examen, zona Săcuieni, Valea lui Mihai – 142 în SIIIR, 99 înscriși pentru examen, zona Tinca, Salonta – 311 înscriși în SIIIR, 353 candidați, zona Beiuș, Dobrești – 429 în SIIIR, 532 înscriși pentru examen, zona Ștei – 220 absolvenți în SIIIR, 254 înscriși”, a spus Virgil Blage în cadrul conferinței de presă de vineri.

În ceea ce privește schimbările din Inspectoratul Școlar odată cu numirea lui, Blage a spus că acestea au fost făcute doar acolo unde a fost neapărat necesar și unde au fost poziții vacante.

„Toată lumea este cu numire provizorie. Eu sunt până la 1 septembrie cu posibilitatea încetării contractului oricând dorește ministrul Educației. La 1 septembrie se va face o evaluare și se va da o nouă numire până la sfârșitul anului școlar. Eu îmi doresc să se organizeze cât mai repede concurs pentru că dacă va trece prea mult timp nu mă voi mai putea încadra pentru a-l susține, din cauza vârstei”, a mai spus șeful IȘJ Bihor.

Virgil Blage este de 39 de ani în învățământ, din care 38 de ani și i-a petrecut la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, 30 de ani la catedră și 8 ani ca director.