Îmbrățișări, încurajări, agitație, emoții. Așa au arătat ieri dimineață holurile celor 41 de centre de examen din Bihor în care s-a susținut Evaluarea Națională. La prima probă, limba și literatura română, au absentat 416 absolvenți.

Deși emoționați, elevii care au susținut examenul la centrul de la Școala Oltea Doamna au fost bucuroși să se reîntâlnească. Unii s-au îmbrățișat și și-au urat succes, alții au mai stat pe coridoare la povești, după ce și-au lăsat bagajele în sala de clasă anume pregătită. La ora 8.30 toți au intrat în clase, iar examenul a decurs bine, fără incidente.  

„Nu au existat situații de candidați care să susțină examenul cu subiecte de rezervă, nici situații de candidați eliminați”, a susținut Inspectoratul Școlar Județean Bihor, într-un comunicat.

Subiectele la limba și literatura română nu au fost dificile. Pe baza a două texte, din „Cireșarii” de Constantin Chiriţă și „Portret” de Cella Delavrancea, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe. Unele au verificat dacă elevii au citit cu atenție și au înțeles despre ce este vorba în texte. Altele le-au cerut să identifice figuri de stil din anumite fraze, să prezinte un element de conținut comun celor două texte, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text, să motiveze, valorificând unul din texte, dacă e plăcut sau nu să petreacă vacanțele împreună cu prietenii, să asocieze fragmentul din „Cireșarii” cu un alt text, prezentând o valoare comună, prin referire la o sevență relevantă din fiecare text. Au avut apoi de rezolvat subpuncte legate de diftong, sufix diminutival, omonime, verbe și moduri etc.

La subiectul al II-lea, elevii au avut de scris o compunere, de minim 150 de cuvinte, în care să îl caracterizeze pe Tic, din „Cireșarii”, respectând patru cerințe (date de identificare a personajului, trăsături morale, precizarea a două mijloace de caracterizare diferite și corelarea unei valori personale cu una din valorile personajului).     

La nivelul județului Bihor au fost constituite 41 de centre de examen și un centru de evaluare cu o subcomisie.

Joi, 27 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 28 iunie, la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate se vor afișa pe data de 3 iulie, până la ora 14.00, iar rezultatele finale pe data de 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

La Evaluarea Națională din acest an toate lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. Profesorii asistenţi scanează lucrarea în prezenţa elevilor și o verifică.

În județul Bihor, la Evaluarea Națională s-au înscris 4.824 de candidați, iar la nivel național, 160 de mii.