Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta depune eforturi susținute pentru a oferi elevilor și profesorilor practică de specialitate și stagii de perfecționare în cadrul unor mobilități internaționale.

Ultimul stagiu s-a desfășurat în capitala Andaluziei, la Sevilla (Spania) și a fost definit drept o mobilitate de „Job Shadowing” - un tip de instruire constând în experimentarea modului de lucru într-un anumit domeniu, prin asistarea unui lucrător în acel domeniu, în altă parte decât la propriul loc de muncă.

Marea familie a Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta se bucură de beneficiile unei noi finanțări în cadrul Programului Erasmus+, având ca beneficiari atât elevii informaticieni, cât și două grupuri de profesori de Informatică. Dintre grupurile de profesori, unul a finalizat recent un stagiu de „Job Shadowing” la Sevilla, iar al doilea urmează să participe la un curs de formare și perfecționare la Barcelona. Acest proiect este al doilea din prezenta acreditare Erasmus+, grantul total al celor 3 mobilități aferente fiind de 82.185 euro.

Derulat la Sevilla (Spania) pe o durată de 5 zile, stagiul de „Job Shadowing” (instruire prin asistență) a fost facilitat de către firma Cesur - Centro Oficial de Formacion Profesional, prin intermediul organizațiilor intermediare Euromind și Idevelop. Desfășurat în intervalul 13-17 februarie 2023, activitatea i-a avut ca participanți pe cadrele didactice ale colegiului salontan, având specialitatea Informatică: Dana Canahai, Florentina Galea și Illyes Lajos-Demeter.

Profesorii de informatică au avut prilejul de a-și completa instruirea vizând aplicarea metodelor moderne de predare la clasă, și-au îmbogățit deprinderile privind metodologia predării disciplinelor profesionale într-o limbă străină (spaniolă și engleză), s-au familiarizat cu diferențele și asemănările dintre sistemul educațional spaniol și sistemul educațional românesc, și-au completat experiența anterioară cu o mai mare varietate de metode pentru creșterea interesului elevilor față de subiectul în discuție și au observat maniera de adaptare a metodelor de predare la public.

Printre activitățile la care au participat se numără întâlniri și discuții elaborate cu profesorii și cu elevii spanioli, studierea planurilor de învățământ și vizualizarea unor planificări calendaristice, asistențe la ore și la diferite sesiuni de prezentări. Pe parcursul desfășurării stagiului, profesorii din România au fost permanent asistați de către tutorii de stagiu, doamnele Maria Paz Luque Marquez, de la Școala Cesur, respectiv Marta Garcia, de la compania Euromind - Idevelop.

Derularea proiectului din cadrul Programului Erasmus+ continuă prin implementarea, la începutul lunii aprilie 2023, a stagiului de formare a profesorilor la Barcelona, urmând, în luna august 2023, mobilitatea VET a elevilor informaticieni de la Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta.

Dana-Maria CANAHAI

Andrei Ovidiu PETRACHE