Biblioteca Universităţii din Oradea a fost ieri gazda unei expoziţii bilanţ, una în care au fost prezentate cele mai însemnate performanţe în cercetare în 2012 a Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

La eveniment au participat, printre alţii, rectorul Constantin Bungău, prorectorul Sorin Şipoş, decanul Ioan Horga, directorul Departamentului de Istorie - Florin Sfrengeu, directorul Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării - Cristina Matiuţa, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene - Mircea Brie. Primul care a vorbit a fost rectorul Constantin Bungău, care a spus că regretă lipsa dintre colegi a şefului Şcolii Doctorale, Barbu Ştefănescu, adăugând că universitarii doresc înfiinţarea unei Şcoli Doctorale pentru Studii Europene şi Comunicare. Prorectorul Sorin Şipoş a afirmat, printre altele, că Facultatea la care predă doreşte organizarea unui centru special care să funcţioneze în parteneriat cu Academia Română, aşa cum mai sunt la Cluj, Iaşi şi Bucureşti şi că plănuieşte organizarea unei alte expoziţii cu revistele de cercetare ale Universităţii pentru că "foarte puţini cunosc aceste reviste".

Măsuri pentru încurajarea cercetării

Decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, l-a felicitat pe istoricul Gabriel Moisa, pentru că a obţinut cele mai multe puncte în clasamentul întocmit la nivelul Universităţii pentru proiectele de cercetre şi publicarea lor în reviste ISI şi a spus că a luat câteva măsuri personale, la nivelul facultăţii, pentru a încuraja şi răsplăti cercetarea. Mircea Brie a subliniat importanţa deschiderii faţă de alte centre universitare din România şi străinătate, apreciind că eforturile cercetătorilor sunt minimizate de faptul că rezultatele nu le sunt cunoscute şi în alte Universităţi. Ultimul care a luat cuvântul a fost Florin Sfrengeu care a vorbit despre rezultatele celor două centre importante ale Universităţii, Centrul de Studii Imperiale Oradea-Chişinău şi Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor "Eva Heyman". "Anul trecut au fost publicate 8 articole în reviste de cercetare ISI. În total, în ultimii 5 ani, profesorii de la Departamentul de Istorie au publicat 18 articole de acest nivel, în cele mai importante reviste de cercetare", a spus Sfrengeu. Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Oradea, în colaborare cu Facultatea de Istorie, Relaţii internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Centrul de Studii Imperiale Oradea-Chişinău şi Biblioteca Universităţii din Oradea.